27 Kasım 2018 Salı

SÖKE OVASI'NDAKİ ÇIRÇIR FABRİKALARINA YIKIM!

AYDIN 1. İDARE MAHKEMESİ ALTERNATİF ALAN ARAŞTIRMASI YAPILMADAN TARIM ARAZİLERİ ÜZERİNE AÇILAN 5 ÇIRÇIR FABRİKASI HAKKINDA YIKIM KARARI VERDİ

131 No’lu Söke TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi, 2014 yılında pamuk üreticisi ortaklarından gelen şikayet üzerine, Söke Ovası'nda kurulu bulunan 5 fabrika hakkında ruhsat iptal davası açtı.
Aydın 1. İdare Mahkemesi'nde açılan dava bilirkişi incelemesinin ardından karara bağlandı.
Mahkeme kararında, Organize Sanayi Bölgeleri içinde olması gereken çırçır fabrikalarının alternatif alan araştırması yapılmadan tarım arazileri üzerinde açılmasının hukuka aykırı olduğu belirtildi.
Mahkeme, Söke Belediyesi'nden ruhsat alan 5 fabrikanın ruhsatlarını iptal etti.
İptal kararının Söke Ovası'nda faaliyet gösteren diğer fabrikalar için de emsal teşkil edeceği belirtiliyor.


TOYRAN, "YASAL SÜRECİ TAKİP EDECEĞİZ"

Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Evet resmi mahkeme kararı elimize ulaştı. Gelen kararı inceleyeceğiz. Yasal süreç neyse onu takip edeceğiz. Zaten davalı olan arkadaşların da itiraz hakları var. Gerekli yerlere itirazlarını yapacaklar. Biz de yapılması gereken neyse onu yapmaya çalışacağız” diye konuştu. 
ÇIRÇIRCILAR ÜST MAHKEMEYE İTİRAZDA BULUNDU

Kararın muhataplarından biri olan çırçır fabrikası sahibi Kadir Ünal ise, “Söke’de toplam 17 tane tarım arazisine yapılan çırçır fabrikası var. Bunun 5 tanesine Söke Tariş tarafından dava açıldı. Ruhsatlarımızda herhangi bir eksiklik yok. Aydın 1. İdare Mahkemesi tarafından detaylı araştırma yapılmadan böyle bir karara varıldığını düşünüyoruz. Biz de gerekli itirazları bir üst mahkemeye yaptık. Bu karar hukuka aykırı olduğu düşüncesindeyiz. İtirazdan sonra gerekli işlemlerin yapılacağını ümit ediyoruz” dedi. (BURHAN CEYHAN-HÜSEYİN IŞIK)