24 Mart 2016 Perşembe

TARİHİ UZBEK KONAĞI YENİDEN CANLANIYOR

SÖKE KEMALPAŞA MAHALLESİ'NİN SEMBOL KONAKLARINDAN "UZBEK KONAĞI" BELEDİYE TARAFINDAN RESTORE EDİLİYOR

Sokak Sağlıklaştırma ve Restorasyon çalışmalarıyla canlanan tarihi Kemalpaşa Mahallesi’nde Söke Belediyesi Fen İşleri ile İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmaları devam eden Uzbek Konağı geleceğe taşınıyor. Yapılan çalışma ile yeniden ayağa kaldırılan konakta dönemin eşyaları sergilenecek. 

Konağın sahiplerinden Hülya Uzbek yıllarca koruduğu tarihi eşyaları Söke Belediyesi’ne bağışladı. Ailemden kalan hatıraları yaşatacağım için mutluyum diyen Hülya Uzbek; “Atalarımdan kalan hatıralar gelecek nesillere taşınacak. Aile olarak çok mutluyuz. İlgilenen ve tarihe sahip çıkan Söke Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum” dedi.

“UZUN YILLAR TARİKAT DERGAHI OLARAK KULLANILMIŞ”
Rum Kalyanco tarafından kızı ve damadı için 1900’lü yılların başında inşa edilen Uzbek Konağı, Halveti şeyhi Hilali Bey’in dergahı olarak kullanılmış. O dönemde birçok ziyaretçiyi ağırladığı belirtilen konakta El Haç Ahmet Hilali’ye ait kemikler bodrum kat penceresinden çıkartılarak, bahçede düzenlenen kabre nakledildi. 

Söke’de mübadele yıllarına ettiği şahitliğin yanı sıra 1900’lü yılların başında dönemin önemli tarikatlarından birine dergahlık yapma özelliği de taşıyan Uzbek Konağı, temelinden çatısına kadar tarih kokuyor.