29 Mart 2016 Salı

SERÇİN'DE YAPILANLAR VE YAPILAMAYANLAR



                                                                                                                                       Hüseyin Işık
                 sokeolay@gmail.com
                


                      




İlki geçen yıl düzenlenen Yılan Balığı Şenliği'nin hafta sonu ikincisi yapıldı.
Şenlikte geçen yıl olduğu gibi bu yıl da coşku hakimdi. 
Sadece Söke'den değil, çevre il ve ilçelerden gelen binlerce kişi Serçin'de buluştu.
Söke Belediyesi'nin şenlik dörtlemesinin ilki için hazırlıklar günler öncesinden başladı.
Belediye ekipleri Serçin'e adeta çıkartma yaptı.
Yollar parke taşı ile döşendi, Camisine ve mezarlığına varıncaya kadar hemen her köşesi temizlendi, evlerin badanası yapıldı. Belediye Kültür Müdürlüğü personeli günlerce Serçin'e gitti geldi. 
Şenlik için hemen hiç bir masraftan kaçınılmadı.
Şenlik sabahı arabası olmayan Sökeliler belediyenin araçlarıyla Serçin'e taşındı.
Son zamanlarda artış gösteren terör olayları nedeniyle, köy girişinde kontrol noktası oluşturan Sarıkemer Jandarması tedbirliydi. Araçlar arandı, kimlik kontrolleri yapıldı. jandarmanın sıkı güvenlik önlemleri, araç kuyruğu oluşturmasına karşın, vatandaşların beğenisini kazandı.
Buraya kadar her şey yolunda gitti.
İlk aksaklık yöre balıkçıları tarafından yılan balığı yakalama canlı performansında yaşandı.
Göldeki sandallara alınmayan basın mensupları yaklaşık 1 saat göl kenarında bekletildi. Organizasyon bozukluğu nedeniyle balıkçılarla basın mensupları arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Belediye Başkanı Toyran, basın mensuplarının telefonla bildirmesine rağmen sorunu çözemedi. Basın mensupları da aksamaları protesto ederek, şenliği terk etti.
Öğle saatlerinde bu kez de yol tıkandı. 
Sarıkemer girişinden itibaren "Şenliğe gider" tabelaları asan belediye, araç yoğunluğunu hesaba katmamıştı. 
Sarıkemer- Serçin arasındaki 3 kilometrelik yol, Sarıkemer çıkışından itibaren tıkandı. Gidiş geliş olarak kullanılan yolda araçlar birbirine girdi. Vatandaşlar, birbirine giren araçlar arasından ve tarlaların içinden geçerek şenlik alanına ulaşmaya çalıştı. Şenlikten dönmek isteyenler çaresiz saatlerce yolun açılmasını bekledi. Yol boyunca hiçbir görevlinin bulunmaması vatandaşların isyanına neden oldu. 
Yol mağdurlarından biri de TRT Türk Halk Müziği sanatçısı Ali Çakar'dı. Şenlik sonrası görüştüğümüz Ali Çakar, "çok güzel bir şenlikti ama yol bir felaketti. Bu yoğunluk önceden bilinmiyor muydu, neden tedbir alınmamış" diye bana soruyordu.
Şenliğe katılan Söke Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Söke Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Serçin Yılan Balığı Şenliği güzel bir havada, çok kalabalık bir topluluğun katılımı ile gerçekleşti. Yer darlığı adeta izdihama yol açarken otolar için park alanları da yetersiz kaldı. Şenliğin daha uygun bir yerde gerçekleşmesi herkesin temennisiydi." diyerek yaşananları özetliyordu.
Bu tür organizasyonlarda başarı da başarısızlık da her zaman en tepedeki kişiyle özdeştir. Bütün eksiklik, hata ve kusurlar ona yöneltilir.
Burada da böyle olmuş ve Süleyman Toyran hedef tahtasına konulmuştur.
Aslında yapılan bu eleştiriler başkan Toyran için bir şans.
Öyle ki; eleştirilerin ışığında, aksamaların nedenini bulabilecektir.
İşin sahibi olan Kültür Müdürünü çağıracak.
"Serçin Şenliği ile ilgili raporunu en kısa sürede bekliyorum." diyecek.
Bunu yaparken de; 30 kişiyi bulan müdürlük personelinin tek tek nerede olduğunu, kimin misafir gibi dolaştığını, kimin selfie peşinde koştuğunu, yolda kalan araç sayısının hesabını soracak ki; bu tür aksaklıklar tekrarlanmasın.