23 Mart 2016 Çarşamba

SEKTÖR 2016'DAN ÜMİTSİZ

2016 TURİZM SEZONU DEĞERLENDİRME TOPLANTISI KUŞADASI'NDA YAPILDI

Kuşadası Belediyesi, Kuşadası Kent Konseyi ve Kuşadası Ticaret Odası işbirliği ile düzenlenen toplantıya,ADÜ Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Osman Eralp Çolakoğlu, turizmci Hasan Tonbul, CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve turizmciler katıldı. 

Toplantının açılışında konuşan Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Türkiye’de ve dünyada yaşanan olumsuz gelişmeler nedeniyle 2016 turizm sezonunun çok parlak geçmeyeceğinin öngörüldüğünü belirterek paniğe kapılmadan önlem almak gerektiğine dikkat çekti. 

CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız da, dünya ölçeğinde 1 trilyon dolarlık bir turizm pastası olduğunu kaydederek Türkiye’nin bu pastadan sadece 35 milyar dolarlık bir pay aldığına dikkat çekti. 2016 sezonunda bu rakamın daha da düşeceğini belirten Yıldız yeni pazarlar bulmanın önemini vurguladı ve hükümetin acilen bir eylem planı hazırlaması gerektiğini söyledi. 

ADÜ Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Osman Eralp Çolakoğlu da, “Teşhisi doğru yapıp ona göre bir reçete hazırlamak gerekiyor. Hükümet tarafından açıklanan turizm paketi olumlu olmakla birlikte yetersizdir.” diye konuştu. 

Çolakoğlu, turizm alanında krizle mücadele edebilmek için uzman bir kadroya ve kriz bütçesine ihtiyaç olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Kriz dönemlerinde müşteri memnuniyeti daha da bir önem kazanıyor. Ayrıca güvenlikle ilgili olumlu ya da olumsuz hiçbir mesaj vermeden destinasyon tanıtımına yönelmek ve alternatif turizm türlerini geliştirmek, dijital platformların ve sosyal medyanın etkin kullanılması gerekiyor.” 

Turizmci Hasan Tonbul ise, “Turizmde yolcu sayısı kadar gelen yolcuların konaklama süresi de önemlidir. Geçmişte otellerde konaklama süresi ortalama 14 günken bu rakam 8 güne düşmüştür. Bu anlamda krizi iyi tahlil etmek ve ticareti iyi bilmek gerekiyor. Unutmayalım ki yenildiğimizde değil vazgeçtiğimizde kaybederiz” dedi. 

Kuşadası çarşısının çeşitlendirilmesi gerektiğini de ifade eden Tonbul, otantik işletmelere ihtiyaç olduğunu söyledi. “Ben bu krizi hepimizin özeleştiri yapabilmesi için bir fırsat olarak görüyorum” diyen Tonbul, güvenlik önlemlerinin arttırılması ve profesyonelleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.