9 Şubat 2016 Salı

ET FİYATLARINDAKİ ARTIŞIN SUÇLUSU "DOLAR"

SÖKE ZİRAAT ODASI BAŞKANI KEMAL KOCABAŞ, KIRMIZI ET FİYATLARINDAKİ ARTIŞIN NEDENİ OLARAK YÜKSELEN YEM FİYATLARINI GÖSTERDİ

Kemal Kocabaş yaptığı yazılı açıklamada; kırmızı et fiyatlarındaki yükselişin suçlusu gibi gösterilmeye çalışılan üreticinin aslında suçlu değil, mağdur olduğunu belirtti.

Kocabaş; "Üretici et fiyatlarının yükselmesinden kazanıyor gibi gözükürken, artan yem maliyetiyle yetişen yeni besilerden zarar ediyor. Et fiyatlarının yükselmesinin önüne geçilebilmesi için ilk adım hazır yeme dayalı hayvancılıktan kurtulmamız gerekiyor. Bunun için de kaba yemin en önemli unsuru olan çayır ve meralarımızı arttırmak gerekiyor.  Çayır, mera ve kaba yem üretimimiz yeterli olmadığı için hayvanlarımıza karma yem dediğimiz fabrika yemi yediriyoruz. Bu yemin de hammaddesinin %50’si dolarla olduğundan her gün bir bakıma hayvanlarımızın önüne yem olarak dolar koyuyoruz. Fabrika yeminde KDV’nin %8’inden %1’e düşürülmesi de işe yaramadı. Yem sanayicisi hemen zam yaptı. Şimdi soruyorum bu kadar yüksek maliyetlerle üretim yapan üreticiler et fiyatlarının yüksek olmasında suçlu gösterilmesi insafsızlık değil midir? Üretici et fiyatlarının suçlusu değil mağdurudur” dedi.