8 Şubat 2016 Pazartesi

AZAP GÖLÜ AZAP ÇEKİYOR!

GEÇTİĞİMİZ YILLARDA TAMAMEN KURUYARAK BİNLERCE BALIK VE KUŞUN TELEF OLMASINA NEDEN OLAN GÖL ŞİMDİ DE KÖPÜRMEYE BAŞLADI
Antik dönemde Ege Denizi’nin küçük bir koyuyken Büyük Menderes Nehri'nin ağzını çamurla kapaması sonucu göl haline gelen Azap şu günlerde azap çekiyor.
Nesli tükenme tehdidi altındaki Tepeli Pelikanlar dahil, pek çok canlının yaşam alanı olan göl, şu günlerde köpürüyor.
Kirliliğin açık belirtisi olan köpükler, Ekodosd Derneği'nin davetlisi olarak gelen Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim üyesi Yardımcı Doçent Erol Kesici tarafından incelemeye alındı.
Gölde ilk incelemelerini yapan ve su numuneleri alan Kesici, "Azap Gölü’ne en büyük kirlilik gölü besleyen sularla geliyor. Büyükmenderes’in taşkınlarıyla tarlalardaki azot, fosforun yanında bu arazilerde kullanılan aşırı gübre, böcek yabani ot öldürücülerinin kalıntıları da göle taşınıyor. Gerekli önlemler alınmaz ise, bu yaz mevsiminde daha önceki yıllarda görülen balık –kuş ve diğer su canlılarının ölümlerine ve gölün suyunun alg (suyosunu) çoğalmasıyla yeşile boyanması ve koku kirliliğinin artması beklenen bir sonuç olacaktır. Bu durum yörede yaşayan tüm canlıların sağlığını tehdit edecektir.” dedi.
Erol Kesici, Azap Gölü’ndeki canlılığın bitmemesi ve yöre insanlarının geleceği için, gölün Ulusal Sulak Alan ilan edilerek, bir an önce koruma-kullanma tedbirlerinin uygulamaya sokulması çağrısında bulundu. 
2007 yılında tamamen kuruyan göl, TRT başta olmak üzere ulusal basına haber olmuştu.