26 Mayıs 2017 Cuma

TAEK'DEN "KİSİR" AÇIKLAMASI

TÜRKİYE ATOM ENERJİSİ KURUMU SÖKE'NİN KİSİR MAHALLESİ'NDE YÜKSEK RADYASYON ÖLÇÜMLERİ YAPILDIĞINA İLİŞKİN HABERLERİN GERÇEĞİ YANSITMADIĞINI AÇIKLADI

Taek'den yapılan açıklamada, kurum uzmanlarınca bölgede 24 Ağustos ve 22 Ekim 2015 tarihlerinde inceleme ve ölçümler yapıldığı belirtilerek, alınan örneklerin kuruma bağlı Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi laboratuvarlarında analiz edildiği kaydedildi. 
Açıklamada, "Analizlerin sonuçlarına bakıldığında uranyum yataklarına yakın olan Yusuf Ağalar mevkisi haricinde radyoaktivite değerlerinin ülkemiz ortalama seviyelerinde olduğu görülecektir. Yusuf Ağalar mevkisinde ölçülen radyasyon seviyeleri o bölgedeki ortalama radyasyon seviyesinin üzerinde olmakla beraber, dozimetrik hesaplamalar neticesinde anılan bölgede hava, toprak, su, gıda ve evlerdeki radon değerleri radyasyondan korunma açısından çevre ve halk sağlığını tehdit edecek düzeyde olmadığı değerlendirilmektedir." denildi.
Açıklamada ayrıca, Aydın merkez ve Kuşadası'ndaki Radyasyon Erken Uyarı İstasyonlarına ek olarak halkın endişelerinin giderilmesi için Kisir Mahallesi'ne ayrı bir Radyasyon Erken Uyarı İstasyonu kurulacağı ve burada ölçülen radyasyon doz hızlarının her saat güncellenerek TAEK internet sitesinden yayınlanacağı belirtildi. (HÜSEYİN IŞIK)