21 Mayıs 2017 Pazar

İKİ ÜLKENİN KÜLTÜRÜ ORTAK TARİHTE BULUŞTU

SÖKE'DEKİ TARİHİ UZBEK KONAĞI'NIN AÇILIŞI TASAVVUF VE GİRİT KÜLTÜRÜNÜ BULUŞTURDU

Söke’de tarihi Rum evlerinin bulunduğu Kemalpaşa Mahallesi’nde Söke Belediyesi tarafından restorasyonu yapılan Uzbek Konağı kapılarını halka açtı. 
Uzbek Konağı’nın açılış töreni Yunanistan’ın Girit Adası’ndan gelen Giritliler ve Anadolu Giritlilerini bir araya getirdi. 
Açılış töreninin Kuşadası, Adana ve Mersin’den gelen Giritli konukları da vardı.
Rum Kalyanco tarafından kızı ve damadı için 1900’lü yılların başında inşa edilen Uzbek Konağı, Halveti şeyhi Hilali Bey’in dergahı olarak kullanılmış. Söke’de mübadele yıllarına ettiği şahitliğin yanı sıra 1900’lü yılların başında dönemin önemli tarikatlarından birine dergahlık yapma özelliği de taşıyan Uzbek Konağı, temelinden çatısına kadar tarih kokuyor.
Görkemli açılış törenine Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran, Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı başta olmak üzere belediye meclis üyeleri, sivil tolum kuruluşlarının başkanları, davetliler ve çok sayıda Sökeli katıldı.

 Açılış töreninde Ahmet Hilali Uzbek’in torunu ve konakta yaşayanlardan biri olan İsmet Sipahi, Hilali Uzbek ve Uzbek Ailesi’nin diğer fertleri de yer aldı. 

UZBEK AİLESİ MUTLU

Hülya Uzbek ailesi adına yaptığı konuşmada; “emeği geçen herkese bir değil yüz kere, bin kere teşekkür ediyorum. Emeklerinizi helal edin. Ben ve ailem mutlu. Umarım bu mutluluğu bizi bırakıp gidenler de hissediyordur” dedi.
Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran da; “Bu projeyle hem Söke’nin tarihini gelecek nesillere aktarılacak, hem de ilçemizin en eski ve en köklü mahallesi var olan potansiyelini turizmle buluşturacaktır. Konağın geçmişi ve tarihine saygı duyarak, yapının kendi öyküsüyle açılışını yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz” şeklinde konuştu. 

Törende daha sonra konakta yaşayan son fertlerden olan İsmet Uzbek başta olmak üzere Aile fertlerinin duygulu ve heyecanlı anlar yaşadığı Uzbek Konağı, çok sayıda Sökeli tarafından gezildi. (HÜSEYİN IŞIK)