17 Mayıs 2017 Çarşamba

SÖKE'DE BİR DÖNEM BİTİYOR!

SÖKE VF EGE GİYİM YÖNETİMİ (LEE FABRİKASI) KAPATMA KARARI ALDI

Ekim 2017 tarihinde hayata geçirilecek kapatma kararı fabrika müdürü Aslı Akıntürk tarafından açıklandı.
Aslı Akıntürk düzenlediği basın toplantısında, ”VF International, VF EGE Giyim Sanayi ve Ticaret LTD Şirketi ticaret ünvanıyla faaliyet gösteren ve kamuoyunda bilinen adıyla Söke’deki Fabrikası’nı global anlamda hızla değişen pazar koşulları ve iş ihtiyaçlarına daha hızlı cevap verebilmek için bu zor kararı almak zorunda kaldı" dedi.
Fabrikadaki üretimin Ekim ayına kadar devam edeceğini belirten Aslıtürk, aynı tarih itibariyle fabrika ile birlikte aynı arazide yer alan outlet ve dağıtım merkezinin de faaliyetine son vereceğini söyledi.

ÇALIŞANLARA GÜÇLÜ BİR SOSYAL PAKET SUNULACAK
VF International’dan yapılan açıklamada, bugüne kadar üretime yaptıkları katkılar nedeniyle tüm çalışanlara teşekkür edilirken, yasal hakların yanı sıra çalışanlara güçlü bir sosyal plan uygulanacağının altı çizildi.
Açıklamada, “Üretimin durdurulma kararından etkilenen tüm çalışanlar için kıdem ve ihbar gibi yasal haklarını sağlamanın ötesinde çalışanları destekleyecek bir paket oluşturuyoruz. Bu paket; her çalışanın şirketteki hizmet süresine bağlı olarak yapılacak ek bir ödemenin yanısıra sağlık yardımını da kapsayacak. Ayrıca danışmanlık, koçluk hizmetleriyle çalışanlarımızın yeni iş imkanları oluşturmalarını sağlamak için desteklemeyi sürdüreceğiz“ denildi.

27 YIL ÖNCE KURULAN FABRİKADA 686 KİŞİ ÇALIŞIYORDU

Tekstil ihracatında olduğu kadar blue jeans üretiminde dünyanın önde gelen fabrikalarından biri olan Söke VF Ege, Söke-Bodrum Karayolu üzerinde 1990 yılında Mavi Ege adıyla Söktaş Tekstil Fabrikası'nın sahibi Kayhan Ailesi tarafından işletmeye açıldı.
Kayhan ailesi, Lee, Wranglar ve Jan Sport markalarının hem ithalini hem de iç pazara satışlarını gerçekleştiren fabrikayı ve 14 mağazasını 1998 yılında lisans sahibi Amerikan şirketi VF Corporation'a sattı.

KARAR ÇALIŞANLARDA ŞOK ETKİSİ YARATTI
Kapatma kararı çalışanlarda şok etkisi yaratırken acı haber kısa sürede Söke’nin gündemini oluşturdu. 
Fabrika yönetiminin aldığı kapanma kararı fabrika çalışanlarında büyük üzüntü yaratırken, kararı öğrenen bazı çalışanlar baygınlık geçirdi.
Yıllardır ekmek yedikleri fabrikanın kapanmasıyla bir anda işsiz kalan işçiler sosyal medya hesaplarından üzüntülerini paylaştı.
Bülent Usta, "24 yıllık işimizi ekmek kapımızı kaybediyoruz cok zor durum. Sabırla yıllarımızı verdik. Orada büyüdük, ağladık, üzüldük, güldük, sevindik. Kısaca ömrümün yarısını geçirdiğim yer. Kendi adıma ve tüm çalişanlar adina üzgünüm. Söke cok şey kaybetti."
Aytül Özdemir, "Taşın üstüne taş koydum ben o fabrikada. Yazık oldu." diyerek yaşadıkları üzüntüyü paylaştı. (HÜSEYİN IŞIK)