25 Mayıs 2017 Perşembe

SÖKE KENT MÜZESİNE KAVUŞTU

KENT MÜZESİNE DÖNÜŞTÜRÜLEN FATMA SUAT ORHON MÜZE VE SANAT EVİ AÇILDI

Beşparmak Dağları'nda kullanılan 80 yıllık "Karasaban", 1700'lü yıllarda Beşparmak Dağları'na gelen Sarı Keçili Yörükleri'nin zeytinyağı elde etmek için kullandıkları "Şırna ve Dağar", Kalaycı Mustafa Özçakır, Türkiye'nin pamuk anbarı Söke Ovası'nda kullanılan 67 yıllık "Mıbzer", Tüfek tamircisi Raşit Nugay, Tabelacı Metin Koyunsev, Bakkal Faik Yaman, Eczacı Halil Tokel, Kunduracı Hüseyin Korkmazer, Tenekeci Emin Sakalar, Serçinli Koca Ahmet'in Çanakkale Savaşı'nda kullandığı demir kaşık..
Bu ve benzeri daha bir çok etnoğrafik eser, Söke'yi adeta karış karış gezen Cevdet Üzüm tarafından toplandı.
Söke Belediyesi tarafından kurulması planlanan kent müzesi için toplanan bu eserler, titiz bir çalışmanın ardından dün akşam saatlerinde vatandaşların görüşüne sunuldu.
Söke Belediyesi'nce oluşturulan Kültür Bakanlığı Söke Fatma Suat Orhon Müze ve Sanat Evi törenle açıldı.
Söke'de dün akşam saatlerinde gerçekleştirilen törene, Kaymakam Tahsin Kurtbeyoğlu, Belediye Başkanı Süleyman Toyran, CHP Aydın İl Başkanı Bayram İnci, CHP İlçe Başkanı Hüseyin Gündüz, Ticaret Odası Başkanı Haluk Kutlay başta olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.


Belediye Başkanı Süleyman Toyran törende yaptığı konuşmada, “Burada yaklaşık bir yıldan bu yana Söke’ye yakışan çağdaş bir müze oluşturma hedefimiz vardı. Bu amaçla Söke’nin bütün mahalleleri tarandı. Geçmişten günümüze ulaşabilen pek çok eseri müzemize kazandırdık. İnanıyorum ki müzemizi gezen Sökeli hemşerilerimiz her köşede kendilerinden, ailelerinden bir şeyler görecekler ve geçmişleriyle kucaklaşacaklardır. Müzemizi gezen yabancı misafirlerimiz de dünden bugüne Söke’yi ve Sökelileri daha iyi tanıma fırsatı bulacaklardır” dedi.
Başkan Toyran konuşmasının sonunda müzenin hazırlanmasında büyük emek veren müzenin sorumlusu Cevdet Üzüm'e plaket vererek teşekkür etti. (HÜSEYİN IŞIK)