12 Eylül 2014 Cuma

PAYLAŞILAMAYAN ARSA YİNE SATIŞTA



KUŞADASI'NDA UZUN YILLARDIR TARTIŞMA KONUSU OLAN TARİŞ'E AİT 10 DÖNÜMLÜK ARSA KAMULAŞTIRMA KARARINA RAĞMEN SATIŞA ÇIKARILDI

16 yıldır çeşitli tartışmalara neden olan arsa, geçmiş de Kuşadası Belediyesi tarafından iki kez yeşil alan ilan edildi.

Buna rağmen satışa çıkarılan arsa, 2013 yılının Haziran ayında Kuşadası Belediye Meclisi tarafından kamulaştırıldı.

Kamulaştırma kararının iptali için mahkemeye giden Tariş, süreç devam etmesine karşın gazetelere verilen ilanla arsanın 15 Eylül 2014 tarihinde satışa çıkarılacağını duyurdu. 

Tariş'in İzmir'deki genel müdürlük binasında yapılacak ihale ile satılması planlanan arsanın, yüzde 73'ü Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar, yüzde 26'sı Üzüm, yüzde 1'i de Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'ne ait bulunuyor. 

Arsayla ilgili kamulaştırma kararı alınmasını sağlayan eski Kuşadası Belediye Başkanı Esat Altungün, kimsenin Tariş’in arsasına göz koymak gibi bir niyeti olmadığını, ancak zamanında yaptıkları tüm girişimlere rağmen Tariş’in arsayı belediyeye satmaya yanaşmadığını vurgulayarak, arsanın Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylı 7 katlı imarı bulunduğunu, denizin dibinde ve Kuşadası’nın göbeğinde çok katlı bir yapıya karşı oldukları ve buranın daha düşük yoğunluklu bir kültür alanı olarak değerlendirilmesi gerektiği için 2013 yılının Haziran ayında kamulaştırma kararı aldıklarını söyledi. 

Bu arada, Kuşadası’nın en değerli arsası olarak anılan arsanın kamulaştırma kararı ve mahkeme sürecine rağmen satışa çıkarılması çevrecileri de harekete geçirdi. 

Sosyal medya üzerinden harekete geçen Kuşadalı çevreciler, 15 Eylül Pazartesi gününden itibaren arsanın önünde eylem yapmak için örgütlenmeye başladı.