11 Eylül 2014 Perşembe

BAĞIŞ YAPTIĞI GÜN ÖLDÜ


SÖKELİ HAYIRSEVER ALPHAN AİLESİNDEN PROFESÖR ERKAN ALPHAN ÇOĞU EL YAZMASI 30 BİN KİTAPLIK KÜTÜPHANESİNİ BAĞIŞLADIĞI GÜN HAYATINI KAYBETTİ

Babası Eğitimci- Yazar Necip Alphan'ın çoğu 100 yıllık el yazması olan 30 bin kitaplık kütüphanesini, Arnavutluk Kültür Merkezi'ne bağışlayan Erkan Alphan, kanser tedavisi nedeniyle hastanede olduğu için bağış protokol törenine katılamadı.

Arnavutluk Ankara Büyükelçisi Genci Mucaj'ın da katıldığı törende, protokolü Profesör Alphan'ın yerine annesi Nebahat Alphan imzaladı. 

Törenin ardından Profesör Erkan Alphan hastanede hayatını kaybetti.

Aynı gün oğlunu kaybeden 91 yaşındaki Nebahat Alphan, oğlunun ABD'de 40 yıl kaldığını, kendisine doyamadığını belirterek, şöyle dedi:
 
"Eşi Havva Alphan'ı 11 ay önce kaybetti. Onun acısını hiç unutmadı. Beyninde tümör vardı, kanser vücuduna yayıldı. Ömrümü kitaplara adadı. Ailece eğitimci olduğumuz için çok okuruz. Babasının kitaplarına çok önem verirdi, onları ilaçlardı, tozlarını alırdı. Emekliliği babasının kütüphanesinde geçti. Vasiyetini sık sık hatırlardı. Benim de gençliğim o kitapların arasında geçti. Kütüphanenin bağışlanmasını istedi ancak ağrıları çok arttığı için kendisi hastanede olduğu için gelemedi. Meğer evladımın son saatleriymiş. Ben evladıma doyamadım. Gurbette olduğu için hep hasrettim."  
 
 Arnavutluk'tan Aydın'ın Söke İlçesi'ne yerleşen Necip Alphan, burada felfese öğretmeni Nebahat Alphan ile evlendi. Söke'ye 25 derslikli okul yaptıran, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde hastalar için oda döşeyen ailenin, tek çocuğu Erkan Alphan, üniversite eğitimi için gittiği ABD'de 40 yıl kaldı. ABD'de 'Milletlerarası politika' konusunda ders veren Alphan, emekli olduktan sonra İzmir'e döndü. 10 yıl önce babası Necip Alphan'ın ölümü üzerine annesi ve aynı evde yaşayan teyzesi 90 yaşındaki Sebahat Alphan ile aynı site içinde bir evde oturdu, onları hiç yalnız bırakmadı. Emeklilik günlerini, babasının 30 bin kitaplık kütüphanesinde araştırma yaparak, okuyarak ve yazarak geçiren Profesör Erkan Alphan, babasının vasiyeti üzerine kütüphaneyi Arnavutluk Kültür Merkezi'ne bağışladı.