23 Mart 2017 Perşembe

KUŞADASI İÇİN TARİHİ KARAR

AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ İLÇEDEKİ JEOTERMAL KAYNAKLARIN KONUTLARDA VE TURİZM TESİSLERİNDE KULLANIMINI ONAYLADI

Büyükşehir Belediye Meclisi kararına göre; Kuşadası'nda bulunan jeotermal kaynaklar, Yap İşlet Devret modeli kullanılarak özel sektör aracılığı işletmeye açılacak. 
Başkan Özlem Çerçioğlu, kararla birlikte yasal sürecin başladığını, meclis kararı sonrasında Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuda bir ön fizibilite raporu hazırlayarak Yüksek Planlama Kurulu'ndan yetki almak için Kalkınma Bakanlığı'na başvuracağını söyledi.
Proje gerçekleştiğinde, Kuşadası'nda konutlar diğer enerji kaynaklarının üçte biri oranında bir maliyetle ısınma olanağı bulacak. 
Termal ısıtmanın turistik tesislerde kullanımı ise ilçede turizmin 12 aya yayılmasına olanak sağlayacak. 
Termal kaynaklardan elde edilecek suyun kür merkezleri aracılığı ile kullanımı ile de ilçede termal turizmin de önü açılacak.
Kuşadası'nda büyük heyecan yaratan kararla halkın kullanımına sunulacak doğal enerjinin seracılıkta da kullanılabileceği kaydedildi.
Yap İşlet Devret Modeline göre sürecin tamamlanmasından sonra yapılacak ihaleye bölgede jeotermal işletme ruhsatı bulunan şirketler davet edilecek. 
İhaleyi alan şirket, 49 yılın sonunda işletmeyi Aydın Büyükşehir Belediyesi'ne devredecek. 
İhale ile Güzelçamlı ve Davutlar Bölgesi'nden başlamak üzere ilçede toplam 64 bin konut ısınma olanağı bulacak. Bölgede bulunan 160 otel de termal suyu hem ısınma, hem de kür merkezi olarak değerlendirilebilecek.
Bununla birlikte ısınma sorunu yüzünden yılın neredeyse 10 ayı atıl durumda bulunan onbinlerce ikinci konut da turizm amaçlı değerlendirilme olanağına kavuşacak. (HÜSEYİN IŞIK)