4 Mart 2017 Cumartesi

YUNANİSTAN'DAN GELDİ, SÖKE'DE CAN VERDİ

YUNANİSTAN'DA UYDU VERİCİSİ TAKILAN TEPELİ PELİKAN SÖKE OVASI'NDA ÖLÜ BULUNDU

Yunanistanlı bilim adamları takibini yaptıkları yavru bir tepeli pelikanın Büyük Menderes Deltası'nda sinyalini kaybetti ve Ege Üniversitesi Fen Fakültesi'ndeki arkadaşları Yardımcı Doçent Ortaç Onmuş'dan yardım istedi.
Ortaç Onmuş yunanlı meslektaşlarından aldığı koordinatları Ekosistemi Koruma Ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü'ye iletti.
Sürücü yaptığı aramada, takibi yapılan yavru tepeli pelikanı bir çiftliğe yakın azmak kıyısında ölü olarak buldu.
Yapılan ilk incelemede pelikanın elektrik tellerine çarparak akıma kapıldığı belirlendi.
Sürücü, pelikan üzerindeki uydu verici cihazı ve numaralı plaketleri araştırma için Ege Üniversitesine gönderdi.
Çiftlikte çalışanlar, birkaç gün önce sabaha karşı saat 05.00 sularında, direkteki trafodan bir çatırtı geldiğini, elektriklerin kesildiğini, ancak olayın çiftlikten uzak olduğu için pelikanı göremediklerini söylediler. 

BESLENMEK İÇİN GELDİĞİ AZMAKTA YAŞAMINI YİTİRDİ

Yardımcı Doçent Ortaç Onmuş, "Birkaç gün önce Prespa Gölü’nün korunması için çalışan iki arkadaşımdan acil başlıklı bir e posta aldım. E-Postada Yunanistan’ın Prespa Gölü’nde üreyen uydu vericisi takılı bir Tepeli Pelikan yavrularından birinin, Büyük Menderes Deltası’nda ölmüş olabileceğine dair bilgi vardı. Ne üzücüdür ki Yunanistan’da yavru olarak halkalanan ve ülkemize gelen Tepeli Pelikan Aşağı Büyük Menderes Havzası’nda bir elektrik hattına çarparak ölmüş. Çarpılma sabah saat 5’te olmuş. Bu saatte havanın karanlık olması nedeniyle Baykuşlar dışında herhangi bir kuş türünün bir elektrik hattını görmesi mümkün değildir. Zavallı Tepeli Pelikan beslenmek için Menderes ovasındaki azmaklara giderken hayatını yitirmiş gibi gözüküyor." dedi.
Bu canlıların hem Yunanistan hem de Türkiye için büyük bir zenginlik olduğuna işaret eden Onmuş, "Bu zenginliklerin kaybolmaması bizlere bağlıdır. Özellikle Aşağı Büyük Menderes Havzası’nda bulunan eski menderes yatakları olan azmakların korunması, sazlıklarının yakılmaması ve sularının kirletilmemesi gerekir." şeklinde konuştu.

TEPELİ PELİKANLAR ASYA VE AVRUPA YAŞAYAN EN BÜYÜK KUŞ TÜRÜ

Tepeli Pelikanlar'ın nesli tükenmekte olan kuşlardan biri olduğuna dikkat çeken Ortaç Onmuş, "Bu kuşlar, tüm Avrupa ve hatta Asya’da yaşayan en büyük kuş türüdür. Kanat uzunluğu 3,5 mt.yi bulur. Yani orta boy bir otomobil uzunluğuna sahiptir. Bu boyutta bir kuş türünün uçarken tüm enerjisini yitirmemesi için süzülerek uçması zorunludur. Yani sürekli kanat çırpamaz. Devasa boyutları ve süzülerek uçması Tepeli Pelikanların çok zor manevra yapmasına yol açar. Bir yolcu uçağının bir havaalanına inmek için onlarca kilometre alan boyunca nasıl daire çizerek inmeye çalıştığını hatırlayın. Tepeli Pelikanlarda kuşların Jumbo Jetleridir. Nasıl bir havaalanı civarında yapılaşma, yüksek direkler ve elektrik hatları yasak ise, Tepeli Pelikanların ürediği bölgeler civarında da bu böyle olmadır. Ancak ülkemizde bu türün ürediği 4 alandan üçü Manyas Gölü, Gediz Deltası ve Büyük Menderes Deltası’nın etrafı çok yoğun Rüzgar enerji santralleri ve yüksek gerilim hatları ile örülmüştür. Bu durum Tepeli Pelikanlar için büyük bir tehlikedir."dedi. (HÜSEYİN IŞIK)