19 Ekim 2015 Pazartesi

SARIKEMER KÜTÜPHANESİ'NİN İÇLER ACISI HALİ


SÖKE BELEDİYESİ 4716 KİTABI BULUNAN KÜTÜPHANEYİ UNUTTU MU?

Sarıkemer'de birçok Sökeli'nin bilmediği bir kütüphane var.

Söke'nin iki kütüphanesinden biri olan Sarıkemer Halk Kütüphanesi 21 yıl önce 02.12.1994 tarihinde belediyeye ait bir binada hizmete girdi.

Zamanın Sarıkemer Belediye Başkanının çabalarıyla oluşturulan kütüphane, kısa bir süre sonra Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'ne devredildi ve kadrolu bir kütüphane memuru görevlendirildi.

Kütüphanenin eksikleri ve ihtiyaçları 30 Mart 2014 tarihine kadar, Sarıkemer Belediyesi'nce sağlandı. Sarıkemer Belediyesi kapatılıp, belediyenin malları Söke Belediyesi'ne geçince, 21 yıllık kütüphanenin kaderi de tersine dönmeye başladı.

Söke Belediyesi 4716 kitabı bulunan kütüphaneyi unuttu.
Unutur diyorum çünkü,
Sarıkemer Belediyesi'ndeki bütün taşınır malları götüren Söke Belediyesi kütüphaneyi kendi kaderiyle baş başa bıraktı.
Aradan geçen bir buçuk yılda ne arayanı oldu, ne de soranı,
Bina viraneye döndü. ilgilenen olmadı.
Kütüphane binasının geçen yıl sonunda biten 20 yıllık tahsisi yenilenmedi,
Çatısı bulunmayan kütüphanenin, tavanı aktı, tamiri yapılmadı,
Akan yağmur suları sıvaları döktü, kitaplar nemden küflendi,
Kütüphanenin girişindeki merdivenlerin demirleri koptu, 
Binada bulunan kütüphane görevlisi ile kızlı erkekli öğrencilerin kullandığı tek tuvalet kapısız kaldı.

Bu eksiklerin giderilmesi ve kütüphanenin tamiratı için binanın sahibi olan Söke Belediyesi'nden yardım talep edildi. Ancak yaklaşık 80 metrekarelik bir kullanım alanı bulunan bina, cüzi rakamlarla tamir edilebilecekken, Söke Belediyesi Kültür Müdürlüğü bütçe sıkıntısını gerekçe göstererek tamirata yanaşmadı.

Söke Belediyesi'nin kendi yayınladığı 2014 yılı Faaliyet Raporu'nun 8. sayfasında; "Belediye, devlete ait her derecedeki okul binalarının inşaatı ile bakım ve onarımını yapabilir veya yaptırabilir, her türlü araç, gereç ve malzeme ihtiyaçlarını karşılayabilir." denilmesine karşın, "Tamirat yapamayız" yanıtı verildi.

Söke Belediyesi'nin 2016 yılı tahmini bütçesinde 1 milyon 547 bin lira ödenek ayrılan müdürlük "yapacak paramız yok" dedi.

Bu bütçeyle şenliklere, konserlere ve kurslara binlerce lira harcayan, Söke Belediyesi Kültür Müdürlüğü, geleceğimizin teminatı olan minik öğrencilere harcayacağı 5-6 bin lirayı bulamayacağını söyledi. Konser için davet ettiği bir sanatçıya verdiği, Priene Kültür Festivali için yaptırdığı minder ücreti kadar bir parayı Sarıkemerli öğrencilerden esirgedi.

Ben şahsen bu durumdan başkan Süleyman Toyran'ın haberinin olduğunu sanmıyorum.
Değilse, çeşitli bürokratik zorluklarla açılmış, 21 yıldır ayakta durmaya çalışan bu kültür yuvasının kapatılmasına değil, aksine geliştirilerek yaşatılmasına vesile olur, çocukların korkarak değil, sevinçle girecekleri bir eğitim yuvası haline getirilmesi için gerekli talimatı anında verirdi diye düşünüyorum. 

Buarada, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'nden Sarıkemer Halk Kütüphanesi için gönderilen masalar, sandalyeler, raflar ve diğer malzemeler de Sarıkemer'deki depoda kitapseverlerle buluşmayı bekliyor. (Haber-Yorum HÜSEYİN IŞIK)