13 Ekim 2015 Salı

ÜRETİCİ PAMUKTAN UZAKLAŞIYOR

SÖKE ZİRAAT ODASI BAŞKANI, PAMUK BORSASI'NDA BELİRLENEN HAYALİ FİYATLARIN ÇİFTÇİYİ KÜSTÜRDÜĞÜNÜ VE ÜRETİMDEN UZAKLAŞTIRDIĞINI SÖYLEDİ

Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş yaptığı yazılı açıklamada, çiftçinin ürettiği pamuğu ucuza almak için değişik taktikler uygulanmaya başlandığını söyledi. 

Kocabaş, “Pamuk borsasında hayali fiyatlar belirleniyor.Bu fiyatlar, gerçek fiyatların altında oluyor. Bu gerçek olmayan fiyatlar üzerinde, çiftçimizin bin bir zahmet ve yüksek maliyetle ürettiği pamuk satın alınmak isteniyor. Söke pamuğu ile aynı eşdeğerdeki pamuk dünya borsalarında dün itibarıyla 4.85 TL’ den işlem görürken, bizim pamuğumuz 4.40 TL den işlem görüyor.Aradaki fark 0.45 kuruşu buluyor. Pamukta yaşanan bu durum çiftçimize büyük zarar verirken ülkemiz pamuk üretiminin de giderek sonunu hazırlıyor." dedi.

Bugüne kadar artarak devam eden bu oyunlar nedeniyle çiftçinin pamuk üretiminden soğuduğuna da işaret eden başkan Kocabaş, "Söke pamuk üreticileri bugüne kadar oynanan bu oyunlara karşı pamuk üretiminden vazgeçmemek için direniyor. Söke ovamızda şimdiden soya ve domates gibi ürünler daha fazla ekilmeye başladı.Unutmayalım ki, üretici pamuk üretmezse iplikçi dışarıya bağımlı hale gelecektir. Bugün kaliteli pamuğu düşük fiyata almak kârlı olabilir. Ancak bunun acısını yine iplikçi çekecektir. Bu tür fiyat oyunlarının içine girilmemelidir” şeklinde konuştu.