14 Ekim 2015 Çarşamba

KUŞADASI'NIN ÖZGÜN SOKAKLARI YAŞATILACAK

KUŞADASI BELEDİYESİ-YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İŞBİRLİĞİ İLE RESTORASYON ÇALIŞMASI BAŞLATTI

Kuşadası Belediyesi, geleneksel kent dokusunun korunması ve tescilli yapıların restore edilerek turizme kazandırılması amacıyla Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Ana Bilim Dalı ile bir çalışma başlattı. 

Çalışma kapsamında 19 yüksek lisans öğrencisi Kuşadası’na gelerek projelendirme amacıyla çalışmalara başladı.

Kuşadası’nda Alacamescit, Camiatik, Hacıfeyzullah ve Dağ mahallelerinde yerleşimin üç ana aksı olarak kabul edilen tarihi Yıldırım Caddesi, Aslanlar Caddesi ve Anıt Sokak’ta geleneksel kent dokusunun korunduğu pek çok tescilli yapı yer alıyor. Bunlar arasında Reşat Nuri Güntekin’in ünlü Çalıkuşu romanının kahramanlarından Feride’nin öğretmenlik yaptığı okul olarak bilinen ve günümüzde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak kullanılan yapı ile yaşadığı ev olan Çalıkuşu Evi ve yeni açılan Kuşadası F. Özel Arabul Kültür Merkezi’nin bulunduğu bölge özellikle dikkat çekiyor.  

Kuşadası’nın belleğini, kimliğini ve geçmişini temsil eden bu sokak ve evleri ilçeye kazandırmak hedefiyle yola çıkan Kuşadası Belediyesi, Röleve, Restitüsyon, Restorasyon ve Sokak Sağlıklılaştırma Projeleri ile Kuşadası’nda özgün sokakları yaşatmayı amaçlıyor.

Kuşadası Belediye Meclisi Ekim ayı toplantısında alınan karar doğrultusunda Kuşadası’na gelen öğrenciler, belirlenen evlerin restorasyon projelerini hazırlayacak. Hazırlanan projelerin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nca kabul görmesinin ardından restorasyon ve sağlıklılaştırma çalışmaları başlayacak. 

Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, ilçenin önemli bir tarihsel mirasa ve özgün bir yapıya sahip olduğuna dikkat çekerek “Geleneksel kent dokusunun korumak amacıyla atılacak her adıma öncülük etmeye ve destek vermeye hazırız. Bu sokaklar ve evler Kuşadası’nın belleği ve kimliğidir” dedi.