8 Nisan 2016 Cuma

RADAR CEZASINI İPTAL ETTİREN SÖKELİ CANSU ÖRNEK BİR DAVAYA İMZA ATTI

SÖKE'DE YEDİĞİ RADAR CEZASINA İTİRAZ EDEN CANSU A.'YI YARGITAY HAKLI BULDU

Söke Bölge Trafik Denetleme İstasyonu Amirliği ekipleri, 10 Temmuz 2014 tarihinde hız limitini aştığı için Cansu A.’nın arabasını durdurdu ve 172 lira ceza kesti. 

Cansu A., cezanın iptali için Söke Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurdu. Kontrol yapılan yerde radar işaretinin bulunmadığına dikkat çeken hakimlik, uygun şekilde uyarı yapılmadan kesilen cezaların hukuki mesnedinin bulunmadığına hükmedip cezayı vermedi. 

Adalet Bakanlığı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 8 Nisan 2015 tarihinde kanun yararına bozma talebiyle Yargıtay 19. Ceza Dairesi’ne başvurdu.

Daire, diğer davalara örnek olacak bir karar verdi.

Yargıtay kararında, radarla hız denetiminin karayolunun hangi kesiminde ve hangi sürelerde yapılacağı hususunda yol kullanıcılarının bilgilendirilmesi gerektiği belirtilerek, kişilerin can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla yapılması gereken trafik denetimlerinin, yol kullanıcılarına ceza vermek amacıyla yapılamayacağı kaydedildi.

Kararda ayrıca, bilgilendirme yapmadan sürücülerin kural ihlali yapmalarının beklenilmesinin araç sürücülerine tuzak kurulması anlamına geleceği ve bu durumun da çağdaş hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmayacağı da dile getirildi.