3 Nisan 2016 Pazar

DEV UÇAK KUŞADASI'NDA BATIRILACAK

AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ DALIŞ TURİZMİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN SATIN ALDIĞI AIRBUS YOLCU UÇAĞINI GÜZELÇAMLI AÇIKLARINDA BATIRACAK


Özel bir havayolu şirketinden 270 bin liraya satın alınan Airbus A 300 tipi yolcu uçağı, İstanbul’dan Kuşadası'nın Güzelçamlı Mahallesi'ne getirildi.
54 metre uzunluk ve 44 metre kanat genişliğine sahip uçak İstanbul’da söküldükten sonra 5 TIR’a yüklenerek ve yol güvenliği sağlanarak taşındı.
Önceci gün Güzelçamlı’ya getirilen uçağın montajına yarın başlanacak. 
Uçak yaklaşık 2 aylık bir çalışmanın ardından batırılmaya hazır hale getirilecek ve 28 Mayıs'ta düzenlenecek bir törenle denize batırılacak. 
Bu büyüklükte bir uçağın resif amaçlı batırılmasının bir ilk olacağını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Bu projeyle Kuşadası’nın deniz dibi canlı çeşitliliğini arttırmak ve su altı dalış turizminin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Yerli ve yabancı, yıllık 250 bin turistin bu bölgeye dalış yapmasını bekliyoruz. Kuşadası, bu projemiz sayesinde turizmin kötü geçeceği öngörülen bu yazı, en az zararla kapatacak belki de eski yıllarda olduğu gibi ada halkının ve bu sektördeki insanların yüzünü güldürecektir." dedi.
UÇAK NASIL BATIRILACAK
Kuyruk, flap gibi parçaları çıkarılan uçak, denize dev vinçlerle indirilecek. Altına yüzer balonlar bağlanarak yüzdürülecek olan uçak, yüzer vince bağlanarak büyük bir römorkor tarafından çekilecek ve batırılacağı bölgeye getirilecek. Uçak 20-25 metre derinliğe gövdesinin üzerine indirilecek. Bu işlemler profesyonel dalgıçlar tarafından yapılacak ve yaklaşık 2.5 saat sürecek.