8 Ocak 2016 Cuma

KUŞADASI AKDENİZ FOKLARI İÇİN "DENİZ KORUMA ALANI" OLUYOR

KUŞADASI BELEDİYESİ KÖRFEZDE GÖRÜLEN SON AKDENİZ FOKUNUN ARDINDAN “DENİZ KORUMA ALANI” PROJESİNİ YAŞAMA GEÇİRMEK ÜZERE HAREKETE GEÇTİ

Bir dünya mirası olarak kabul edilen ve en nadir 12 memeli türü arasında gösterilen Akdeniz foklarından birisi Kuşadası Körfezi’nde görüldü. 
Kuşadası Setur Marina’da bir yata çıkan Akdeniz foku için yetkililer ve çevreciler harekete geçerek foku tekrar doğal yaşam alanına döndürdü.    
Daha önce de Kuşadası Doğal Botanik Park kıyılarındaki mağaralarda 2 adet dişi, 1 adet de yavru fok görüntülenerek tespit edilmişti. 
Marinaya gelen son Akdeniz fokuyla birlikte Kuşadası kıyılarını kullanan fok sayısının dörde çıkmasının ardından Kuşadası Belediyesi “Deniz Koruma Alanı” projesini yaşama geçirmek üzere harekete geçti.
Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Sad-Afag temsilcisi Ozan Veryeri ve Ekodosd Başkanı Bahattin Sürücü ile bir toplantı yaparak geleceği tehdit altında olan fokların korunabilmesi için geliştirilebilecek projeler ile ilgili görüş alışverişinde bulundu. 
Veryeri ve Sürücü toplantıda, Akdeniz foklarının ve yaşam alanlarının korunması için Korumar Hotel ile Kuştur Plajı arasında bir Deniz Koruma Parkı oluşturulmasının önemine dikkat çekti.
Toplantı sonunda, Kuşadası Belediyesi öncülüğünde Sad-Afag ve Ekodosd işbirliğiyle Deniz Koruma Alanı projesi için girişimlerin başlatılmasına karar verildi.  
Başkan Kayalı, “Kuşadası Belediyesi olarak ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde Akdeniz foklarının ve yaşam alanlarının korunabilmesi için gereken her şeyi yapmaya hazırız” dedi.