27 Ocak 2016 Çarşamba

AYDIN TEŞVİKTE ADALET İSTİYOR

AYDIN 700 MİLYON DOLARLIK İHRACATINI 2023 YILI İÇİN 2 MİLYAR DOLARA, 300 OLAN İHRACATÇI SAYISINI DA BİN FİRMAYA ÇIKARMAYI HEDEFLİYOR

Ege İhracatçı Birlikleri tarafından Aydın'da düzenlenen, "Ege İhracatçı Birlikleri Üyelerle Buluşma Toplantısı'nda konuşan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Davut Er, Aydın'da 300 civarında ihracatçı firmanın faaliyet gösterdiğini anlatan Er, " Aydın, yaptığı her 1 dolar ithalata karşılık 3 dolar ihracat yapıyor, katma değerli ihracat yapıyor. Aydın, 2023 yılı için 2 milyar dolarlık rakama ulaşabilecek  potansiyele sahip. Bugün Aydın'da sayıları 300 civarında olan ihracatçı firma sayısının 1000'e ulaşması da ulaşmamız gereken bir diğer hedef" diye konuştu.

Ülken: "Aydın'da Çardak Havaalanı'nın 4 katı potansiyel var"

Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, Çıldır Havaalanı’nın açılması için mücadele ettiklerini belirterek, “ Ülkemizde adaletsiz bir teşvik sistemi var ve bu sistemin içersindeki Aydın hak ettiği yerde değil. Dış ticaretimizi arttırmak için tek başımıza da mücadele edebiliriz ancak birlikte hareket edersek daha güçlü oluruz" dedi.

Ülken, "Biz araştırdık. Aydın’dan İzmir Adnan Menderes Havaalanı’na giden Aydınlı sayısına baktık. Aydın’daki havaalanı Denizli Çardak Havaalanı'nı dörde katlayacak potansiyele sahip. ‘Aydın’da potansiyel yok’ demesinler. Aydın’da her şeyin potansiyeli var. Aydın’daki havaalanı Çardak’ın çok çok üzerinde. Türkiye genelinde 53 havaalanın  35'inden daha fazla bir potansiyele sahibiz.Yeter ki biz mücadele edelim.” şeklinde konuştu. 

Bosnalı, "İncir ihracatçısı devletten destek alamıyor"

Aydın Ticaret Borsası Başkanı  Adnan Bosnalı da, “Aydın’da sadece incir yetiştirilmiyor. Aydın’ın Doğu Bölgesi’nde narenciye birinci sırada yer almaya başladı. Altı yıldan beridir soğuk hava deposu projesi üzerinde çalışmamıza rağmen bir türlü projeyi tamamlayamadık. Soğuk hava depomuz olmadığından dolayı ihracatçımız kaliteli ürünleri ihraç edemiyor. Özellikle incir üretiminde dünya markası olmamıza rağmen üretici ve ihracatçı devletten bu güne kadar hiçbir yardım almadı. Ülke ekonomisine bu kadar yüksek gelir sağlayan bir ürüne devletin destek vermesi gerekiyor” dedi.

Şahin "Bizi zengin il sandılar teşviği  düşük verdiler"

Aydın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin de, teşvik sisteminin değişmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Her platformda konuşma yapılırken Aydın için ‘Dağlarından yağ, ovalarından bal akar’ dedik  bizi zengin bir il sandılar. Manisa’yı ise fakir bir il sandılar. O yüzden de bizi arka plana atıp, Aydın'ı 2. bölge, Manisa'yı ise 3. bölge teşvik sistemine  aldılar. Teşvikler ilçe bazlı olmalı. İhracatçının en büyük problemi taşımacılık. Aydın- Güllük Demiryolu Hattı Projesinin hayata geçmesi gerekiyor, İzmir-Aydın otoyolu Denizli üzerinden Antalya'ya kadar uzamalı. Havaalanımız hizmete girmelidir” şeklinde konuştu.