12 Ocak 2016 Salı

ZARARINI PRİMLE KARŞILAYAN ÇİFTÇİ ÇÖZÜM BEKLİYOR

SÖKE ZİRAAT ODASI BAŞKANI KEMAL KOCABAŞ, PAMUK ÜRETİMİNDE YENİ POLİTİKALARA İHTİYAÇ DUYULDUĞUNU SÖYLEDİ

Kemal Kocabaş yaptığı yazılı açıklamada; pamuk maliyeti 2.37 olmasına karşın, gerçekleşen fiyatın 1.80'lerde kaldığını belirtti.
Kocabaş; "Bu yıl resmi verilere göre Söke çırçır randımanı ortalaması %40, mahlıç pamuk fiyat ortalaması 3.80 ile 4.50 tl arasındaki fiyatlarda seyretmiştir. Buna göre 2015 yılında ürettiği kütlü pamuk ortalama 1.52 tl ile 1.80 tl arasında satılmıştır. Bu yıl ziraat odamızın yaptığı çalışmada pamuk maliyeti (1 kg) 2.37 liradır. Çiftçimiz bu açığı ancak primle kapatabilmektedir. Bu sonuçlara göre, ortalamanın altında verim ve kalitede üretim yapan çiftçimizin ise destek primine rağmen zarar edeceklerini görmekteyiz. Bu durumun iki sezon öncesi küçükte olsa artış eğilimine giren pamuk üretiminin, yeniden düşüş eğilimine gireceği kaçınılmazdır." dedi.
Pamuk desteklerinin 5 yıl gibi bir dönem için açıklanması gerektiğine işaret eden Kemal Kocabaş, "Pamuk üretimini tehdit eden sorunların çözümüyle ilgili önerilerimizin bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Pamuk destekleme primi 500kg\da gibi bir verimle sınırlandırılmalı; bundan yapılacak tasarruf verilecek prim miktarını arttırılmasında kullanılabilir. 2016 yılı pamuk destekleme primi en az 85 kuruş olmalıdır. Primler en geç Mart ayı içinde ödenmelidir. Üretim girdilerinde ki KDV oranları %1’e düşürülmeli veya tümüyle kaldırılmalıdır." diyerek sözlerini tamamladı.