2 Ekim 2018 Salı

SÖKELİ ÜRETİCİNİN OSB İSYANI

SÖKE ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ'NİN YAKININDA ÇİFTÇİLİK YAPAN KEMAL KAYHAN, OSB KAYNAKLI KİRLİLİĞİN CANLI YAŞAMINI TEHDİT ETMEYE BAŞLADIĞINI SÖYLEDİ

Kemal Kayhan İsmail Eravcı'ya yaptığı açıklamada, bölgede Organize Sanayi Bölgesi çevresinde yaşanan toz kirliliğine ek olarak, arazilerin is tabakası ile kaplandığını, su kuyularının çöktüğünü, akarsuların kirlendiğini öne sürdü.
Bölgede toprak ph”larının yükseldiğini ileri süren Kemal Kayhan, “OSB  katılımcılarından iki balık yemi üretim tesisi hayvansal protein kaynaklı üretim yaptığından bölgede özellikle sabah saatlerinde yoğun ve ağır bir koku hissedilmektedir. Rüzgarın ters estiği günlerde koku insan çalışmasını etkileyecek derecede kötü hissedilmektedir. Bölgede günübirlik yüzlerce işçi istihdam edilmekte olup son zamanlarda koku nedeni ile işçi bulunmakta sıkıntı yaşanmakta, zaman zaman işçiler işi terk etmektedirler” dedi.


"KAĞIT FABRİKASININ İNŞAATI DERHAL DURDURULMALIDIR"

Kağıt Fabrikasının Organize Sanayi Bölgesi'nden Ege Denizi’ne kadar olan 40 bin dekarlık arazi için büyük tehdit oluşturacağını iddia eden Kayhan, “Kağıt fabrikasının başta yeraltı sularını tehdit etmesinin yanında ve üretime geçtikten sonra ortaya çıkacak atık proses suyunun Ege denizine kadar olan yaklaşık 40 bin hektarlık yatırım arazisi için büyük tehdit oluşturacağı düşünüldüğünden derhal durdurulması gerekmektedir” dedi.

"ARAZİLERE İS ÇÖKMEKTE, KÜÇÜK SU KUYULARI ÇÖKMEKTE, AKARSULAR KİRLENMEKTE"

Söke Organize Sanayi Bölgesinde dolgu ve yol çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Kemal Kayhan “OSB katılımcısı Enerji Şirketinin baca gazları bitki ve arazilere is tabakası olarak çökmektedir. Kağıt fabrikasının yoğun beton mikseri trafiğinin meydana getirdiği tozuma ile Seramik Şirketinin baca gazları, açıkta depolanmış seramik yapımında kullanılan hammaddelerin oluşturduğu tozuma bitkilerimizi ve mahsulümüzü kaplamaktadır. Şirketin Ağustos ve Eylül aylarında hammadde stoğunu artırdığını, elleçleme amaçlı onlarca iş makinası çalıştırdığı ve hiç bir önlem almadan yapmış olduğu faaliyetlerde çevre katliamını iyice arttırdığı gözlemlenmektedir.


"KAĞIT FABRİKASI BÖLGEDE SAYISIZ SU KUYUSU AÇTI"

Kemal Kayhan, "Kağıt fabrikasının kurulma aşamasında olduğu, proseste ihtiyaç duyacağı su için sayısız yeraltı kuyusu açtığı bilinmektedir. Yoğun açılan kuyuların bölgemiz çiftçisi tarafından yıllardır içme ve sulama amaçlı kullandığı küçük kuyularda çökme meydana gelmiştir.
Başta Hayal Seramik olmak üzere tozuma ve proses atıkları OSB’ yi çevreleyen isale kanalı vasıtası ile OSB ye bitişik Menderes yatağından D2 tahliye kanalına ulaşmaktadır. Fabrika hammadde çekmeye başladığı günden beri tahliye kanalındaki su beyaz akmaktadır. Atik su tarlalar tarafından emilmektedir” dedi.


"SORUMLULAR BİR AN ÖNCE YARGILANMALIDIR"

Kayhan açıklamasının son bölümünde özellikle arıtma tesisinin faaliyete geçmemesinden kaynaklı sıkıntıları dile getirip “Söke Organize sanayi bölgesinde onlarca fabrika faaliyetlerine başlamış olmasına rağmen arıtma tesisi hala tamamlanmamıştır, üç yıldır atık suların nasıl bertaraf edildiğine dair bilgi verilmeli, sorumlular bir an önce yargılanmalıdır. Tozuma ve koku kirliliğinin etkileri sonucu Söke nüfusunun yarısına yakın kısmının ikamet ettiği  Atatürk, Yenicami ve Cumhuriyet mahallelerinde koku ve toz kirliliği nedeni ile sokağa çıkılamaz duruma gelinmiştir. Seramik fabrikası aynı zamanda Sazlı Mahallesi’nde yaşayanların sağlığına tehdit oluşturduğu gibi, civarda yapılmakta olan büyük ve küçük baş hayvancılığı da son derece olumsuz etkilemektedir.“ dedi.

(İSMAİL ERAVCI)