3 Ekim 2018 Çarşamba

PAMUKTA "DÜŞÜK FİYAT" ENDİŞESİ

PAMUK HASATININ BAŞLAMASIYLA BİRLİKTE FİYATLARIN DÜNYA PİYASASININ ALTINA İNMESİ SÖKELİ ÜRETİCİLERİN TEPKİSİNE NEDEN OLUYOR

Söke Ziraat Odası, üreticilerin tepkisini çeken pamuk fiyatlarındaki düşüşün nedenlerini görüşmek üzere, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi ve Borsa Ajanı Fuat Uçak'ın konuşmacı olarak katıldığı bir toplantı düzenledi.
Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, Söke Ticaret Borsası Başkanı Nejat Sağel ve Söke Tarış Kooperatif Başkanı İsmail Özer'in de katıldığı toplantıya Sökeli pamuk üreticileri büyük ilgi gösterdi.


"REFERANS FİYATLAR 1 HAFTA İÇİNDE GÖRÜLEBİLECEK"

Pamuk üreticilerinin sorularını yanıtlamak için Söke'ye gelen Borsa Ajanı Fuat Uçak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın aldığı karar gereği, İzmir Ticaret Borsası'ndaki referans fiyatların görülemediğini ve bunun da üreticinin tepkisine yolaçtığını söyledi.
Konuyla ilgili olarak yeni yönetmelik hazırlıklarının tamamlanmak üzere olduğunu kaydeden Uçak, "yeni yönetmelikte referans fiyat olacak, alım satım olmasa bile alıcının verdiği fiyat ile satıcının talep ettiği fiyatlar görülecek. Biz İzmir Ticaret Borsası olarak insanların bu fiyatları görmesi lazım diyerek yeni yönetmeliği hazırladık. Yaklaşık bir hafta sonra tahta fiyatları olsa da olmasa da görülecek." dedi.

"DÜNYADA EN UCUZ PAMUK TÜRKİYE'DE"

Dünyanın en ucuz pamuğunun Türkiye'de satıldığını belirten Fuat Uçak, "Bangladeş'te bile böyle bir fiyat yok. Buradaki tüm üreticiler lütfen 15 gün pamuk satmamayı bir deneyin. Şimdi herkesin ihtiyacı var, nakit para sıkıntısı var. Doğru, sanayici de aynı sorunu yaşıyor. 9 TL desem pamuğa, para çıkıyor. İhracatçı 9 veya 9,5 TL'den alacak, yarın bizim yerli sanayicimize 11 TL'den satacak. Kendi malımızla insanlarımıza para kazandıracağız. Bunun için diyorum ki fırsatçılara meydan vermeyelim." şeklinde konuştu.

"İPLİKÇİ BORSAYA GELMİYOR"

Borsa ajanı Fuat Uçak'ın açıklamaları sonrası söz alan Sökeli üreticilerden Metin Budak, Çırçırcı ile iplikçinin üreticinin kazancı üzerinden fırsatçılık yaptıklarını öne sürdü.
Budak, emanet sistemi yoluyla gerçekleştirilen ve borsayı devre dışı bırakan bu alışverişin önlenmesi gerektiğini söyledi.
Uçak verdiği yanıtta; "Evet haklısınız, iplikçi borsaya gelmiyor. Alıcı piyasaya gelmeden oturduğu yerden alışverişini yapıyor. Emanet sistemi yoluyla piyasa yapıcılığını bozuyor. Ancak hukuki olarak yapılabilecek bir şey yok. Bu sorun ancak devletimizin Toprak Mahsulleri Ofisi eliyle piyasaya girmesi ve belirli bir fiyattan pamuk almasıyla sağlabilir." dedi.

"BİZİM TARİŞ'TEN BAŞKA KURTULUŞUMUZ YOK"

Uçak'ın verdiği yanıtın ardından ikinci kez söz alan Metin Budak, "Bizim kurtuluşumuzun tek çaresi Tariş'tir. Bizim Tariş'ten başka bir kurtuluşumuz yok. Eğer Tariş bu Söke Ovası'nda 40-45 milyon kg civarında pamuk alırsa, bizim kurtuluşumuz orası. Emanete bırakacaksanız pamuğunuzu götürün Tariş'e bırakın. Bekleyecekseniz, 6 ay, bir yıl götürün Tariş'e bırakın. İplikçiyi, çırçırcıyı destekleyeceğinize kendi kooperatifinizi destekleyin. Parayı 6 ay sonra alacaksanız bile, gidin kendi kooperatifinize verin. Tariş de elimizden giderse işimiz bitik. Tariş'i de kaybedersek gelecekte bu günleri dahi mumla ararız" diyerek üretici arkadaşlarına çağrıda bulundu. 

(HÜSEYİN IŞIK)