22 Ekim 2018 Pazartesi

ACİL CAN ARANIYOR!

KIZILAY KAN BAĞIŞ ARACI 12 YAŞINDAKİ CAN UMUT TAŞKAN İÇİN SÖKE'DE..

12 yaşındaki Söke Felekşan Fırat İlkokulu öğrencisi Can Umut Taşkan, 4 yıl önce milyonda bir görülen kök hücre hastalığına yakalandı.

Tedavisi Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde devam eden Can Umut'un tek şansı İlik Nakli.
Yaklaşık 4 yıldır uygun ilik bekleyen Can Umut için, Söke'de kaymakamlık, ilçe milli eğitim ve sağlık müdürlüklerinin desteğiyle bir kampanya başlatıldı.

"BİR CAN'A UMUT OLMAK İÇİN HAYDİ KIZILAY'A"


Bir Can’a Umut Olmak İçin Haydi Kızılay’a” sloganıyla başlatılan kampanya kapsamında, Kızılay kan aracı 22-23-24 ve 25 Ekim tarihlerinde saat 10.00-18.30 arasında Hükumet Meydanı'nda olacak.

Bir cana bir umut olmak isteyenler 25 Ekim Perşembe günü akşamına kadar Kızılay kan aracına bağışta bulunabilecek.
Yapılacak 3 tüp kan örneği ile ilik nakli bekleyen Can Umut Taşkan ve nakil bekleyen tüm hastalara umut olunabilecek. 

BİR ÇOK CAN İLİK BEKLİYOR

Kampanyaya destek veren Söke İlçe Sağlık Müdürü Doktor Esma Gürsoy, kampanyayı Umut Can'ın annesinin başvurusu üzerine başlattıklarını belirterek, "Normalde Kızılay'ın Söke Hükümet Meydanı'nda kan bağış kampanyası vardı. Umut Can'ın annesi Dilek hanımın bize başvurusuyla bu kampanya tetiklendi. Daha fazla farkındalık yaratıp halkın duyarlılığını arttırmamız gerekiyor." dedi.
Kızılay Söke Şube Başkanı Oğuz Eryıldız da, "bu kampanyamız 4 gün sürecek ancak, bizim kızılay olarak 2015 yılı Ocak ayından bu yana Sağlık Bakanlığı ile ortaklaşa yürüttüğümüz doku ve kan örneği kampanyamız devam ediyor. Vatandaşlarımız  bu 4 günlük sürede doku ve kan örneği bağışında bulunabilecekleri gibi, sonraki günlerde de bu bağışlarını yapabilirler. Sonuçta ne kadar çok donör olursa veri bankasındaki örnek sayısı daha çok olacak ve daha çok kişiye çare olacak, umut olacak." şeklinde konuştu.

"DONÖR OLMAKTAN KORKMAYIN"

Tedavisi için yaklaşık 4 yıldır uygun ilik bekleyen Can Umut'un annesi Dilek Taşkan ise, Türkiye'de bir çok Can'ın her gün uygun organ bulunur umuduyla güne başladığını belirtti.
Türkiye'de yeterli donör bulunamamasının temel nedeninin bilgisizlik olduğunu kaydeden Anne Taşkan, "Umut Can için Söke, Kuşadası, İstanbul, Bursa ve Kars'ta devam eden kampanyalar var. Ancak insanlarımızın çoğu bilgisizlik nedeniyle bu kampanyalara yeterli ilgiyi göstermiyor. Değilse hiç kimse 3 tüp kan vermekten imtina etmez. Ama 'organım alınacak, belimden alınacak, bana zarar getirecek, hücrem bitecek, aylarca yatacağım, ameliyat olacağım" tarzı yanlış bilgiler insanları korkutuyor. Bu türden yanlış bilgiler insanlarımızın donör olmasının önündeki en büyük engel. Bunu düzeltmemiz gerekiyor. Bağışçı olabilmek sadece kampanyalarla sınırlı olmamalı. Biz bu kampanyayı farkındalik yaratmak ve vatandaşların daha fazla bilgi sahibi olması amacıyla yapıyoruz. İsteyen her insan her zaman istediği zaman Kızılay'a gidip bağışçı olabilir." diyerek vatandaşları kampanyaya katılım sağlamaya çağırdı.

(HÜSEYİN IŞIK)