2 Temmuz 2015 Perşembe

ORTAÖĞRETİME FACEBOOK DİSİPLİNİ


ORTAÖĞRETİM'DE SOSYAL MEDYADAN İFTİRA ATAN, SARKINTILIK YAPAN VE BU MESAJLARI YAYANLAR OKULDAN UZAKLAŞTIRILACAK

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde değişiklik yaptı.
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikte en dikkat çeken bölümü sosyal medya ile ilgili yeni eklenen maddeler oluşturuyor.

Yeni yönetmeliğe göre; okulda çekilen görüntü ve fotoğrafları sosyal medyada paylaşan öğrenciler, disipline sevk edilecek. Sosyal medyadan iftira atan, sarkıntılık yapan, bu mesajları yayan uzaklaştırılacak. Kişilere, arkadaşlarına ve okul çalışanlarına; söz ve davranışlarla sarkıntılık yapmak, iftira etmek, başkalarını bu davranışlara kışkırtmak veya zorlamak, yapılan bu fiilleri "sosyal medya" yoluyla paylaşmak, yaymak (Okuldan 1-5 gün arasında kısa süreli uzaklaştırma). Öğretmenin bilgisi ve kontrolü dışında bilişim araçları ile meşgul olmak ve dersin akışını bozmak (Kınama cezası). Milli ve manevi değerlerin yanı sıra genel ahlak ve adaba uygun olmayan, yanlış algı oluşturabilecek tutum ve davranışlarda bulunmak da okuldan uzaklaştırma nedeni olarak sayıldı. 

BÖLÜCÜ MESAJ ATAN ATILACAK

Sosyal medya yoluyla; bölücü, yıkıcı, ahlak dışı ve şiddeti özendiren sesli, sözlü, yazılı ve görüntülü içerikler oluşturmak, bunları çoğaltmak, yaymak ve ticaretini yapan öğrencilere ise okuldan atılma cezası verilecek. Atılan dönemeyecek.

SİGARA İÇENİN YANINDA OLANA DA CEZA
Tütün ve tütün mamulleri ile bağımlılık yapacak her türlü maddeyi kullanmanın ve yanında bulundurmanın yanısıra artık kullananların yanında olmak da cezalandırılacak. 

DEVAMSIZLIK 30 GÜNE İNDİRİLDİ
Devamsızlıkta toplam süre 45 günden 30 güne indirildi. Günlük toplam ders saatinin 2/3 ü ve daha fazlasına gelmeyenlerin devamsızlığı bir gün, diğer devamsızlıklar ise yarım gün sayılacak.
 
ALTI DERSTE SINIF TEKRARI
Bir sınıftan diğerine en fazla 3 dersten sorumlu olarak geçilebilecek. Alt sınıflardan kalınan derslerle birlikte toplamda 6 dersten fazla başarısız olanlar sınıf tekrarı yapacak.