22 Temmuz 2015 Çarşamba

BÜYÜKŞEHİRE MÜBAH, KÜÇÜKLERE GÜNAH

MEHMET ÖZÇAKIR - YENİ KROBA GAZETESİ
Aydın küçük bir şehir .Adı yasayla Büyükşehir veya Bütünşehir oldu ama, yerelde merkeziyetçilik aslında bu uygulama.
Nasıl eskiden millet işini halletmek için nasıl Ankaraya taşınırsa,şimdi de mahalleye dönüşen köyler , ilçelerde belediyeler çare için Büyükşehir’i aşındırıyor.
Köylerin küçük de olsa kendi yağlarıyla kavrulacak mütevazi bütçeleriyle köy bekçileriyle işlerini yürütebiliyorlardı.
Büyük boyutlu yatırımlar için Milletvekilinin, bakanlığın peşine düşülürdü.
Şimdilerde ise her muhtar Büyükşehir’in peşinde.
Aslında değişen bir şey yok , herkes gene birinin peşinde.
Ama yerinden yönetim daha pratik ve kısa zamanda çözüm bulabilirken , şimdi elleri kolları bağlı.
Köyde eskiden bir bekçiyle su arızası, köy konağı boya badanası , caminin şadırvanı tamir edilir , yerinde çözümlenirdi. Her köyün iyi kötü bir alet edavatı , ekipmanı ve hatta arabası, traktörü iş makinası vardı. Dükkan ve fırınların kira geliri yeter de artardı.
Şimdi bir köydeki su arızası ,bilmem kaç kilometreden araç çıkacak , personel gidecek, müdahale edinceye kadar ya sular kesik olacak ya da tonlarca su boşa akacak.
Ya küçük ilçe belediyeleri ..?
Plan tadilatları eskiden meclislerinden geçer , uygulanırdı.
Şimdi bir de büyükşehir meclisinden geçecek..!
Ana yollar Büyükşehirin , ara yollar küçüğün.
Otogarlar,mezbahalar, mezarlıklar , gelir getiren ne varsa Büyükşehirin ,
Kala kala emlak vergileri ile imar harçları kaldı küçüklerin elinde.
Pasta büyüğün, sus payı küçüğün..!
Küçüklerin gelirleri iyiden iyiye düştü.
Eskiden herkes Ankara’ya bağlıydı, şimdi büyükşehire.
İşlerin hızı düştü,yatırımlar yavaşladı.
Her ilçe belediyesinde iki başlılık yürürlükte.
Bir ilçede , iki belediye.
Biri büyük diğeri küçük belediye.
Bana sorarsanız Aydın’ da hiç gerek yoktu Büyükşehir’e.
Merkezde kurulan Efeler belediyesi en mağdurları.
İki üç yıl sonra eskiden gelen yap işlet devret modeliyle kullandığı ESKO binasının kullanma süresi iki yıla kadar bitecek. Haklı olarak Efeler belediyesi yeni bir bina yapmak için arsa arayışı içinde.
Şehir içinde boşaltılan eski otogar yanındaki boş eski market alanına Efeler belediyesi yeni bina yapmak üzere götürdüğü teklif ve arsanın tahsisi talebine yanıtını, 
Aydın Büyükşehir belediye başkanı bir köyde iftar yemeğinde açıklıyor. “Aydın İzmir karayolu trafiğini artıracak olan bu projeyi uygun bulmadık“
Efendim iyi hoş ve güzel de, şehir içinde büyükşehir binası , sarışın kule Aydın Efeler içindeki kent içi trafiği arttırmıyor mu..? İlçelerden her gün gelen yüzlerce iş takibi sahipleri Efeler içine girmiyor mu..? Bırakın otopark sorununu ,meydandaki Büyükşehir binasına gidecek araçlar caddeleri bulvarı kullanmıyor mu..? buralarda zaten kent merkezindeki yoğun trafiği daha da arttırmıyor mu..? Kimse kusura bakmasın , ama Efeler belediyesinin yeri için buna karşı çıkmak , ipe un sermektir…!
Büyükşehir’e her şey mübah, küçüklere gelince mi günah ..!
Şehir içinde minibüs garajına Ticaret merkezi ,iş merkezi yapmak için gene harekete geçen Büyükşehir acaba zafer meydanında , kaosa dönüşen trafiğin felç olmasını mı istiyor..?
Yatırımlar ciddi fizibilite isteyen kaynak israfına neden olunmaması gereken kamu harcamalarıdır. 
Onun için Aydın’ın geleceğine şekil verirken eldeki kumaş, bin kez ölçüp bir kez kesilmelidir. Aydın’ın minibüs garajına ticaret ve iş merkezi yapmak garabettir. Aydın’da çok katlı işyerlerinin rağbet görmediği benzerlerinin akibetinden görülmelidir.
Büyükşehir her şeyi kollarının arsına sıkıştırıp, başkasıyla oyuncaklarını paylaşmayan , bencil bir çocuk gibi davranmak yerine, 2014 yerel seçim öncesinde topuklu Efenin broşürlerinde yer alan ancak seçimlerden sonra unuttuğu “AYDINI ORTAK AKILLA YÖNETECEĞİZ” sloganını , artık hayata geçirerek , Aydın’daki meslek odaları ve STK'larla görüşerek daha iyi ve güzel Aydın ‘ı yaratmanın girişimini başlatmalıdır.
Yoksa Efeler belediyesinin yer ihtiyacından doğan gayet haklı talebini , kendi binasının kent içinde yarattığı trafiği görmeden , karayolu trafiğini arttıracağı gerekçesiyle şehir dışına yapılması önerisiyle geri çevirmesi çok yanlıştır.
Çünkü Efeler belediyesi kent içinde olmalıdır. Yaşlılar , İmar şubesine inşaat müracaatları, emlak vergisi ödemeleri için şehre yakın olmak zorundadır.Şehir dışına taşınırsa aksine bu kez, Büyükşehir başkanının dediği aşırı trafik yoğunluğu o zaman yaşanacaktır.
Aslında gönlümden ve mesleğim gereği, teknik olarak içimden geçen ,mevcut büyükşehir binasının Efeler belediyesi olarak kullanılması , eski otogar alanına yeni bir AYDIN BÜYÜKŞEHİR binası yapılmasıdır.Çünkü ilçelerden , böylece şehir içine girmeden karayolu kenarında yapılacak yeni Büyükşehir binasında işlerini görüp , gidecekler ve şehir içi trafiği yoğunluğu yaşanmayacaktır.
Ne dersiniz topuklu efemiz,..?Biz diyeceğimizi dedik , siz ne dersiniz..?