9 Ocak 2017 Pazartesi

BÜYÜKŞEHİRLE SÖKE ARASINDAKİ PLAN KRİZİ DEVAM EDİYOR

PLANI KABUL EDİLMEYEN SÖKE BELEDİYESİ BÜYÜKŞEHİR'İN PLANINA İTİRAZ ETTİ

Söke Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi arasında krize neden olan "Söke İlçesi Kent Merkezi ve Çevresi 1/5000 Ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı" tartışma konusu olmaya devam ediyor.
Söke Belediyesi yarın yapılacak Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında gündeme alınması beklenen plana itirazda bulundu.
Söke Belediyesi askı süreci kısa bir süre önce tamamlanan Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı plana 7 noktada itiraz etti.
Söke Belediyesi'nin yaptığı itiraz, 6 Ocak Cuma günü yapılan Söke Belediye Meclisi toplantısında Ak Partili Meclis Üyesi Mehmet Yörük'ün sorusu üzerine Belediye Başkanı Süleyman Toyran tarafından açıklandı.
Başkan Toyran, "Gönlümüz bu şekilde olmasını istemezdi. İnşallah itirazlarımız dikkate alınır. Hiç olmazsa caddelerdeki genişlikler sağlanır. Değişiklikler yapılmazsa Söke’nin birçok noktası yaşanamayacak hale gelecek” dedi. 
Plan sürecinde kendilerine yardımcı olan meclis üyelerine teşekkür eden Toyran, “Söke Belediye Meclis üyelerimize teşekkür ediyorum, Söke’nin geleceği için elimizden gelen gayreti gösterdiğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu. 

SÖKE ÇAYI'NIN ÜSTÜ KAPATILARAK, OTOPARK VE YEŞİL ALAN HALİNE GETİRİLİYOR

Büyükşehir'in hazırladığı Söke Revizyon Nazım İmar Planı ile ilgili bilgi veren Belediye Başkan Yardımcısı Mine Aşçı da, genişletilmesini istedikleri cadde genişliklerinin Büyükşehir'in planında aynı kaldığını, rekreasyon alanı ve ticaret merkezi haline getirilmesini istedikleri Söke Çayı'nın üstünün kapatılarak otopark ve yeşil alan haline getirildiğini söyledi.

Mine Aşçı'nın açıklamalarının ardından söz alan muhalefete mensup meclis üyeleri, yarın Aydın'da yapılacak Büyükşehir Meclis Toplantısı'na Sökeli meclis üyeleri olarak beraber katılmayı teklif ettiler.
MHP'li Meclis Üyesi Süleyman Yörük; “Söke’nin geleceği söz konusu elimizden ne geliyorsa yapmamız lazım” derken,  AK Partili Meclis Üyesi Abdülmüttalip Demir: “Biz bu mecliste 3 parti aynı fikirde olduğumuza göre Aydın Belediye Meclisi yada belediye başkanı ayrı düşünüyorsa orada masaya yumruğu sağlam vurmak lazım. Biz sizinle beraberiz, ne için Söke için” dedi.
Ak Partili Meclis üyesi İbrahim Adalı ise, Salı günü yapılacak Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında başkan Süleyman Toyran ve CHP'li meclis üyelerini muhalefetle birlikte hareket etmeye çağırdı.
Adalı, "Söke'nin CHP'li 4 üyesi de bizimle birlikte hareket ederse, mecliste çoğunluğu sağlarız ve bu da Söke için hayırlı olur" şeklinde konuştu.

SÖKE BELEDİYESİ'NİN İTİRAZLARI 

a) Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü'nce hazırlanan Söke-Milas (Ayr.Didim) Yolu Söke Şehir Geçisi Projesi'nde öngörülen kavşaklara uyulmamıştır.

b) Büyükşehir'in hazırladığı planda Söke kentinin içinden geçerek şehirlerarası bağlantıyı sağlayan ana ulaşım aksları; Söke-Milas Karayolu'ndan itibaren 25 metre ve Abdi İpekçi Caddesi Atatürk Parkı'ndan sonra 12 metre, Yüksel Yalova Caddesi 15 metre, Sekiler Caddesi 12 metre olarak planlanmıştır. Oysa belediyemizce hazırlanan revizyon çerçevesinde, Albayrak Caddesi 20 metre, Aydın Caddesi 20 metre, Yüksel Yalova Caddesi 17 metre, Sekiler Caddesi 17 metre olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda söz konusu ana ulaşım akslarının, kentin önümüzdeki 20 yıllık gelişme perspektifi göz önüne alındığında tarafınıza sunulan planda önerildiği şekilde belirlenmesi gerekmektedir.

c) DSİ 21. Bölge Müdürlüğü, Aydın-Söke İlçe Merkezi Seyidahmetli (Söke) Deresi Taşkın Koruma Projesi kapsamında  Söke Deresi'nin üstünün açık bırakılmış olması gerekmektedir. İtiraz konusu planda derenin üstünün kapatılarak otopark ve yeşil alan önerilmiş olması DSİ projesine ve genelgesine aykırılık göstermektedir. Bu kapsamda yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir.

d) Söke Çayı'nın Islahı Projesi kapsamında çay ve çevresinin rekreasyon alanı olarak planlanmış olmasına, Koçlar Caddesi'nden sonra ve Söke Çayı'nın kuzeyinde rekreatif alanların genişlemesi ve daha işlevsel hale gelmesine karşın bu alanlarda rekreatif kullanımlara hizmet edecek konut altı ticaret fonksiyonları önerilmemiştir. Bu kapsamda Söke Çayı'na bakan yapı adalarının Söke Çayı'na bakan cepheleri Konut+Ticaret olarak planlanmalıdır.

e) Söke Belediyesi'nin hazırladığı "İmar Planlanmasına Esas Kentsel Yenileme Eksenli Fikir Projesi" ndeki veriler kullanılmamıştır. (Ulaşım şemaları, hafif raylı sistem, idari odak alanı, kültürel odak alanı) Bu kapsamda bu projedeki verilerin dikkate alınması gerekmektedir.

f) İtiraz konusu planlama alanının kuzeyinde bulunan jeolojik açıdan uygun olmayan alanda kalan bölgede konut kullanımı yer almıştır. Bu kapsamda yerleşime esas jeolojik - jeoteknik etüt raporlarına uyulması sağlanmalıdır.

g) Söke Çayı'nın güneyinde planlanan yeşil alanların, "Park Alanı" yerine "Rekreasyon Alanı" olarak planlanması bu alanların daha aktif olarak kullanılmasını sağlayacaktır. Bu kapsamda Söke Çayı'nın güneyinde yer alan park alanlarının rekreasyon alanı olarak planlanmalıdır. (HÜSEYİN IŞIK)