17 Ocak 2017 Salı

300 YILLIK GELENEK MÜZEYE TAŞINIYOR

SÖKE'NİN DEMİRÇAY MAHALLE MUHTARI HÜSEYİN AYDIN KULAKSIZ ATALARINDAN KALAN 300 YILLIK ZEYTİNYAĞI ŞIRNA'SINI FATMA SUAT ORHON MÜZE VE SANAT EVİ'NE BAĞIŞLADI

Söke Belediyesi Fatma Suat Orhon Müze ve Sanat evine bir anlamlı bağış da Demirçay Mahalle Muhtarı Hüseyin Aydın Kulaksızdan geldi. 
Teknolojinin günlük yaşamda yerini almasından sonra 50 yıl önce atıl hale gelen zeytinyağı şırnaları müzede yeniden canlanacak.
Demirçay Mahalle Muhtarı Hüseyin Aydın Kulaksız yaptığı açıklamada; “Sarıkeçili Yörüklerinden olan Atamız Hacı Mehmet Donsuz 1700’lü yıllarda Muğla ilinin Gökova yöresinden bu yöreye gelerek Demirçay köyünü oluşturmuşlar. O günlerin zor yaşamında zeytinden yağ elde edebilmek için çam ağaçlarından Şırna yapmışlar. En büyük atamız Hacı Mehmet Donsuzla başlayan ve elli yıl öncesine kadar yaklaşık 300 yıl beş kuşak bizim ailemiz bu şırnaları kullanarak zeytinyağı elde etmişler. Günümüzde teknolojiye yenik düşen bu geleneğimizin Söke Belediyesi Fatma Suat Orhon Müze ve Sanat evinde tekrar yaşatılması çok olumlu bir düşünce” dedi.