7 Ocak 2017 Cumartesi

ÇAVDAR'DA BALABAN YAKALANDI

SÖKE'NİN ÇAVDAR MAHALLESİ'NDE HAREKETSİZ HALDE BULUNAN BALABAN KUŞU BİR GÜNLÜK GÖZETİMİN ARDINDAN DOĞAL YAŞAMA BIRAKILDI

Beşparmak Dağları’nın fıstık çamlarıyla dolu ormanlarının yüksek kesimlerinde yer alan ve küner ve balıyla meşhur olan Çavdar’da bir Balaban kuşu (Botaurus stellaris) yakalandı.
Kanat açıklığı bir metreyi geçen iri bir kuşla ilk kez karşılaşan Çavdarlı köylüler muhtar Yalçın Pak'a haber verdi.
Muhtar da konunun uzmanı Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (Ekodosd) Başkanı Bahattin Sürücü'ya aradı.
Çavdar köyüne gelen Bahattin Sürücü ve bir veteriner tarafından teslim alınan Balaban Kuşu, yapılan sağlık kontrollerinin ve beslenmesinin ardından doğal yaşam alanı olan Delta Sazlıklarına bırakıldı.
Avlanmasına uygun olmayan bir alanda Balaban Kuşu'yla karşılaşmalarının ilginç olduğunu belirten Ekodosd Başkanı Bahattin Sürücü, "Latmos’un en yüksek kesimi olan Latmos'da Balabanla karşılaşmak bizim için ilginç oldu. Çünkü Balabanlar genellikle delta sazlıklarında avlanan bir kuştur. Muhtemelen Latmos’u geçerken, son günlerdeki iklim koşullarının sert ve soğuk olması nedeniyle Çavdar köyüne indiğini ve hareketsiz kaldığını düşünüyoruz." dedi. 

BALABAN KUŞLARINI DOĞADA GÖREBİLMEK BİR ŞANSTIR

Balaban Kuşlarını doğada görebilmenin büyük bir şans olduğunu kaydeden Sürücü, "Balabanlar, kalın boyunlu, açık kahverengi, bej ve benekleri siyah olan bir metrenin üzerinde kanat açıklığı bulunan iri bir kuştur. Balaban gibi büyük balıkçıl kuşlarının bulunması halinde dikkat edilmesi gereken önemli husus, gagasına dikkat edilmesidir. Kendini korumak amacıyla hızla ileriye doğru uzattığı boynuyla yakalamak isteyen kişinin gözüne gagasını vurabilir. Geçmiş tecrübelerde gözünden yaralanan birçok insan bilinmektedir. Bu durumu bilmeyen kişileri uyarmalı ve kuş yakalanırken mutlaka gagasına dikkat edilmelidir." şeklinde konuştu.