28 Ağustos 2015 Cuma

VALİLİK TOPU BÜYÜKŞEHİR'E ATTI

"BÜYÜK MENDERES NEHRİ'NDE KİRLİLİĞE NEDEN OLAN ATIKSU İLE İLGİLİ TÜM SORUMLULUK AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NE AİTTİR"

Son günlerde yazılı ve görsel basında Büyük Menderes Nehri'ndeki kirliliğe Aydın Valiliği'nin duyarsız kaldığına yönelik iddialara yanıt Aydın Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden geldi.

Yapılan yazılı açıklamada, 6360 sayılı Büyükşehir Belediyeleri ile ilgili kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte, atıksu ile ilgili tüm sorumluluğun Büyükşehir Belediyesi'ne geçtiği belirtildi.

Açıklamada, "Büyükşehirimiz ilçeleri ve merkezimizin tüm atıksuları, bazı yerlerde arıtılarak bazı yerlerde de arıtılmadan doğrudan veya yan dereler yoluyla Büyük Menderes Nehrine
bırakılmaktadır. 6360 sayılı Büyükşehir Belediyeleri ile ilgili Kanunun yürürlüğe girmesi ile
birlikte ilimizde yer alan tüm belde ve belediyelere ait alt yapıların sorumluluğu Aydın
Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na (ASKİ Genel Müdürlüğü) devrolmuştur. İlimizdeki
Atıksu ile ilgili tüm sorumluluk Aydın Büyükşehir Belediyesine aittir." denildi.

Büyük Menderes Nehri'ndeki kirliliğin kalıcı bir şekilde çözüme kavuşturulabilmesi amacıyla yürütülen çalışmaların kesintisiz bir şekilde sürdüğüne işaret edilen açıklamada, "Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğünce TÜBİTAK'a Büyük Menderes Havzası Havza Koruma Eylem Planı hazırlatılmış, bu Havza Koruma Eylem Planı doğrultusunda Nehir Yönetim Planları oluşturulmuştur. Hazırlanan Havza Koruma Eylem Planı ve Nehir Yönetim Planları dahilinde veri toplama ve değerlendirme çalışmaları devam etmektedir. Söz konusu çalışmalar projelendirilip uygulamaya geçirilecektir. Havza yönetimi gereği Bölge Valileri bir araya gelmekte ve uygulamalar takip edilmektedir. Uygulamalar doğrultusunda Büyük Menderes Nehri kirliliğinde kalıcı iyileşmeler yaşanması için gerekli çalışmalar kesintisiz devam etmektedir." ifadeleri yeraldı.