28 Ağustos 2015 Cuma

BELGESİZ AMELE ÇALIŞTIRANA 500 LİRA CEZA

BELGESİZ İNŞAAT İŞÇİLİĞİ TARİHE KARIŞIYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca yayımlanan "Mesleki Yeterlilik Belgesi" alma zorunluluğu getiren tebliğ 25 Mayıs 2016 tarihinde yürürlüğe girecek.
Tebliğe göre, sıvacı, alçıcı, kaynakçı, betoncu, kalıpçı gibi 40 iş kolunda belgesiz işçi çalıştırılamayacak. Çalıştıranlar hakkında her belgesiz işçi için aylık 500 lira ceza uygulanacak.
Söke Ticaret Odası konuyla ilgili bir toplantı düzenledi. 
SGK Söke Merkez Müdürü Recayi Balcıoğlu toplantıda, sosyal sigortacılıkta iş kazalarının önemli yer tuttuğunu belirterek, “Tüm sorumluluk firma sahibine yüklendi. Bir iş kazasında SGK firma sahibinden o işciye ömür boyu vereceği parayı istiyor. Bu rakamlar çok yüksek. Onun için bu tür toplantılar çok yararlı. Belgeli işçi çalıştırmak sizleri rahatlatacak. Türkiye’de en fazla iş kazası inşaatlarda oluyor. İskeleden düşmek çok fazla karşılaşılan bir olay. Belge yasal bir zorunluluk.”dedi.
İşkur Söke Şube Müdürü Cemil Altun da, “Ancak şu ana kadar inşaat sektöründe ustalık yetki belgelerinin verilmesi konusunda genel müdürlüğümüzün bize bir yetkilendirmesi yok. Ancak ustalık yetki belgelerinin temininde 2018 yılından sonra yüzde 50’sini karşılayacak. 15 gün sonra tam olarak bir durum ortaya çıkabilir. Bölgenin fotoğrafını çıkaralım. Ne kadar sıvacı, duvarcı, fayanscı gibi usta var tespit edelim. Örneğin 300 kişi varsa eğitim verebiliriz.” şeklinde konuştu.
Söke Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Özay ise, 1/1/2012 tarihinden önce belediyelerin geçici ustalık belgesi verdiğini belirterek “Bu belgelerinde süreleri 1/1/2017’de doluyor. Elinde 25 kg veya araçla 50 kg. yük taşıyan bir işçi mutlaka mesleki yeterlilik belgesi almak zorunda. Mesleki Eğitim Merkezlerinden mezun olanların diplomasında bölümü belirtilmişse belirtilen bölüm için ayrıca mesleki yeterlilik belgesi almasına gerek yok. Bunun dışında ustaların mutlaka ustalık belgesi olması gerekiyor. İnşaat sektöründe 6 yıl çalıştığını belgelendirenlere kalfalık belgesi, bu 6 yılın üzerine 5 yılda çalışanlara yani toplam 11 yıl çalıştığını belgelendirenlere ustalık belgesi veriliyor. Bu belgeler Şubat ve Haziran aylarında veriliyor. Düz işci olarak 2013 yılı öncesi çalıştığını ispatlayanlara 8 saat kurs ile mesleki yeterlilik belgesi alabiliyorlar. 19 yaş üzeri yeni işe girenlere de ustaların yanında çırak olarak işe başlatabilirsiniz. Buda size kolaylık sağlar.”dedi. (Kaynak: Yenisöke Gazetesi)