8 Temmuz 2013 Pazartesi

SÖKELİ ÇİFTÇİ VAZGEÇTİ, TORBALILI ÇİFTÇİ KEŞFETTİ


BU YIL TORBALI OVASI'NDA MISIR PATLAMASI YAŞANIYOR 

Şu sıralar yaz sebzelerinin hasadı ile büyük bir hareketlilik yaşanan Torbalı Ovası’nda bir yandan da mısırın hasadı sürüyor. Dane ve silajlık mısır olarak 2 çeşit ekilen ve iki ürün çeşidinin hasat zamanları 1520 gün aralıkları olan mısırın ekiminde, bu yıl Torbalı Ovası’nda adeta patlama yaşandı. Her çeşit ürünün yetişebildiği ovada, bu yıl 45.708 dekar dane mısır, 24.000 dekar da silajlık mısır ekildi. Mısır ekiminin yoğun olarak tercih edilmesinde en büyük etkenlerden biri işçilik maliyetinin az olması. Mısır, kolay bir tarım ürünü. Çiftçi mısırda zarar etmiyor, parası da iyi. Daha evvel pamuk eken Torbalı çiftçisinin yüzde 8090′ı mısıra yöneldi. 
SÖKELİ ÇİFTÇİ VAZGEÇTİ, TORBALILI ÇİFTÇİ KEŞFETTİ 
Torbalı’da son yıllarda yaygınlaşan bir ürün. 5 yıl öncesine kadar mısır yetiştirenlerin sayısı bir elin parmaklarını geçmezdi. Torbalı’da çok fazla tercih edilmeyen bu ürün Söke’de revaçtaydı. Fakat Söke’nin toprak yapısının mısırın verimli yetişmesine müsait olmadığı anlaşılınca bu bölgede yaygınlaştı. Hasadı bitmek üzere olan mısırda bu yıl verimin yüksek olması hem üreticiyi hem de alıcı firmaları memnun ediyor. Verimin yüksek olmasında kış boyunca yağışların yoğun olması, mısırdaki hastalıklarla zamanında mücadele edilmesi etkili oldu. 
PAMUKTAKİ İSTİKRARSIZLIK MISIRA YÖNELTTİ 
300 dekar alana silajlık mısır eken Torbalı’nın önde gelen çiftçilerinden Erdal Zeyrek, pamuktaki istikrarsızlığın çiftçiyi mısıra yönelttiğini söyledi. Zeyrek, “Pamuk para etmeyince mısıra yönelindi. Verim de oldukça iyi. Danede 1500 kg gibi bir ürün alınabiliyor. Mısırda da dekar başına 8 ton silaj alınabiliyor. Bunu kaleme döktüğünüzde orantı olarak pamuğa göre daha karlı.” şeklinde konuştu.