11 Temmuz 2013 Perşembe

NAPCAZ BİZ BU DOMUZLARI





SÖKE'DE YABAN DOMUZLARI ÇİFTÇİYE AMAN VERMİYOR

Söke Ovası'nda çiftçiler kışın sel, yazın ise yaban domuzları nedeniyle perişan oluyor. Yiyecek bulmak için Söke Ovası'na inen domuzlar, başta pamuk olmak üzere, mısır ve karpuz tarlalarına zarar veriyor. 

Çiftçiler “Domuzlar bugüne kadar dutları yiyorlardı, dutların bitmesiyle birlikte aç kalınca bizim pamukları yemeye başladılar.Tarlalarımızın içi domuzların ayak izleriyle dolu. Tarla tarla dolaşıyorlar ve ilk dikilen koza yapan pamukları buluyorlar. Kozayı bütün olarak değil kabuklarını açarak içindeki taze pamuğu yiyorlar. Eğer bu yaygınlaşırsa halimiz harap. Bir an önce incirlerin çıkıp dökülmesini bekliyoruz. İncirler çıkıp ağaçtan düştüğünde onları yemek için gidiyorlar. Tabi bu sefer incirci de zarar uğruyor. N’apcaz bilmiyoruz. En çok kızdığımız, karpuzu seçiyor, gök olanı yemiyor gidip ermiş olanını buluyor, çare bulamıyoruz. Tehlikeli ama zaman zaman elektrik vermek
zorunda kalıyoruz.” dediler.

Domuzlar nedeniyle geçmiş yıllara nazaran mısır ekiminde gerileme yaşanan Söke Ovası'nda çiftiler, tarlalarını korumak için, korkuluk dikme, gece havai fişek ve yüksek ses çıkaran maytaplar patlatma, teneke çalma ve hatta çok tehlikeli bir yöntem olan elektrik vermek gibi yöntemleri denemelerine rağmen sonuç alamıyor. Bazı çiftçilerin kaçak olarak avladıkları domuzu tarlalarının girişine yatırarak, ağzına da mısır koyup, domuzlara “bakın gelmeyin sonunuz bunun gibi olur” diyerek, farklı çözümler üretmeleri de sorunu çözmeye yetmemiş. 

SON ÇARE SIRTLAN SESİ
 
Söke Ovası'nı istila edip, tarlaları talan eden domuzlardan kurtulmak için her yolu deneyen çiftçilerin başvurduğu son çare sırtlan sesi çıkaran düdük olmuş. 
 
Avşar köyünde teneke çalmaktan yorulan bir çiftçinin bulduğu düdük, domuzların yavrularını koruma içgüdüleriyle kaçmalarını sağlamış.

Avşarlı çiftçi, “Sabahlara kadar teneke çalmaktan bıktım. Orkestranın davulcusu gibi vura vura kollarım yoruluyor. En sonunda böyle bir alet buldum. Domuzlar bu sesi duydular mı hepsi kaçıyor tarlaya gelmiyor” dedi.

Ekodosd Başkanı Bahattin Sürücü, yöntemin denenebileceğini belirtiyor.

Sürücü, "Büyük gruplar halinde karınlarını doyurmak için ekili alanlara giren domuzlar, çiftçinin malına ortak olmaya başladı. Gündüz sazlıklarda gizlenen, gece ise ekili alanlara giren domuzların avlanması belli bir prosedür ve izine bağlı. Ancak, bugüne kadar avlanmayla da domuzlara çözüm bulunamadığı ortada.  Sırtlan sesi çıkaran tahtadan yapılmış düdük denenebilir." şeklinde konuştu.