8 Temmuz 2013 Pazartesi

SÖKE'DE DOMUZLAR ÇİFTÇİYE AMAN VERMİYOR

SÖKELİ ÇİFTÇİ SAYILARI BÜYÜK BİR HIZLA ARTAN DOMUZLARLA NASIL MÜCADELE EDECEĞİNİ ŞAŞIRDI  

Söke Ovası'nda bulunan pamuk tarlalarına
bugünlerde domuzlar sürü halinde zarar veriyor. Çiftçi, domuzların neden olduğu zararın gün geçtikçe arttığını belirtiyor.


Domuzlar akşamları pamuk tarlalarına gelip bitkiyi kökünden kesip tarlayı kazıyor,  çiftçiye maddi olarak büyük zarar veriyor. 

Domuzlarla başedemeyen çiftçi, çeşitli önlemler almaya başladı.

Çiftçiler, pamuk tarlalarının belirli noktalarına havai fişek yerleştirdi. Bu havai fişekler akşam patladığında domuzlar sesinden ve çevreye verdiği ışıktan korkarak tarlaların kaçıyor.


Yörede yaban hayatındaki çakal ve tilkilerin azalması domuz sayılarının artmasına neden oldu. Doğal dengedeki bu bozukluk çiftçiye hem maddi hem de manevi zarar vermeye başladı.

Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş,  Söke Avcılar ve Atıcılar Kulübü ile anlaşarak, sürek avı için izin aldı. Sürek avı yapılmasına rağmen domuz popülasyonundaki artışın önüne geçilemiyor.

Kemal Kocabaş'a göre sorunun çözümü için bozulan doğal dengenin yeniden tesis edilmesi gerekiyor.

Kocabaş, “buradaki bir isteğimiz bizim çakal popülasyonunu arttıracak bir yabani hayattan hayata bunu salıverecek bir sistem üzerinde çalışılmasını arzu ediyoruz. Yoksa ileriki günlerde bu yaban domuzları şehirlere kadar köylerin içine kadar girerek oradaki dikili araziden ziyade evlere ve insanlara da zarar verecek diye düşünüyorum.” diyerek kaygılarını dile getirdi.