31 Temmuz 2013 Çarşamba

KAR HELVACILARI GECE MESAİSİNDE

AYDIN’DA MEVSİM NORMALLERİ ÜZERİNDE SEYREDEN SICAKLAR KAR HELVACILARININ  YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ.

Türklerin geleneksel tatlarından biri olan "kar helvasını" ülkenin birçok bölgesi tanımıyor. 

Aydın´da yüz yılardır babadan oğulla miras şeklinde devam eden "karcılık ve kar helvacılığı" mesleği yaz mevsiminin gözde uğraşları arasındaki yerini koruyor. 

Aydın, Bozdağ, Beydağ ve Madran Dağları´nın yüksek kesimlerine açılan derin kuyular içerisine kış aylarında doldurulan karlar yaz aylarında yerleşim merkezlerine getirilerek sade kar veya kar helvası şeklinde vatandaşlarının beğenisine sunuluyor. 

Yazın şehir merkezine getirilirken karın erimesini önlemek için koyun yününden yapılmış keçelerin içerisine konuluyor. 

Aydın´ın köylerinde doğal olarak hazırlanan karadut ve vişne şurubu ile kar karıştırılarak kar helvasına dönüşüyor.

İsteğe göre kar helvasının üzerine sade dondurma da ekleniyor. Ramazan ayında en çok tercih edilen soğuk yiyeceklerden birisi kar helvası.  

Türkiye´nin en sıcak ileri arasında yer alan Aydın´da insanlar oruç nedeniyle günün sıcaklığını atmak için iftardan sonra doğal şurupların karışımı ile yapılan kar helvası tüketiyor.

Aydınlıların doğal bir serinletici olarak tercih ettikleri kar helvasının en büyük özelliği dondurma, meşrubat vb. diğer yapay serinleticiler gibi rahatsızlığa yol açmaması. 

Aydın’ın asırlık geleneksel serinleme yöntemi kar helvası satanlar yılın en yoğun gecelerini yaşamaya başladı.

Bardağı 2 TL’den satılan kar helvaları bu günlerde vatandaşların vazgeçilmezleri arasında.