2 Nisan 2018 Pazartesi

AVŞAR HEYETİ ANKARA'DAN UMUTLA DÖNDÜ

SÖKE'NİN AVŞAR MAHALLESİ'NDE YAKLAŞIK BİR ASIRDIR DEVAM EDEN TAPU SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN ANKARA'YA GİDEN AVŞAR HEYETİ, SORUNUN ÇÖZÜMÜNE YÖNELİK OLUMLU GÖRÜŞMELER YAPTI

Avşar Mahallesin'e 1930'lu yıllarda Toros Dağları'ndan göç eden 39 yörük, dönemin beylerinden 12 bin 500 dönüm arazi satın alarak yerleşir. 
Köy senediyle satın alınan araziler, yine köy senediyle el değiştirir ve 39 arazi sahibi bugün yaklaşık 500 kişiye ulaşır.
Söz konusu araziler tapusuz olduğu için sahipleri, hiçbir devlet desteğinden yararlanamıyor.
Sorunu her gelen siyasiye ve hükümet yetkililerine ilettiklerini ancak bir sonuç alamadıklarını kaydeden muhtar Erdoğan Bakan, "Atalarımız göçebe hayatı yaşadıkları için hayvanlara daha fazla ilgi göstererek, araziye  önem vermemişler ve o dönemlerde arazilerin tapusunu almamışlar. Yıllar sonra bu araziler tarıma açılarak değerlenmiş ve göçebe olarak dolaşmakta olan atalarımız burada kalıcı olmaya başlamışlar, tarımla uğraşmışlar. Arazilerimizin tapusu olmadığı için de hiçbir devlet desteğinden yararlanamıyoruz. Mazot, gübre, kredi ve prim desteğinden hiçbir şekilde yararlanamıyoruz." diyor.

88 YILLIK SORUN ÇÖZÜLÜYOR MU?

Avşar Mahallesi'nin tapu sorunun çözümü için son günlerde umutlu gelişmeler yaşanıyor. 
Ak Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem'in daveti üzerine geçtiğimiz Perşembe günü Ankara’ya giden muhtar  Erdoğan Bakan ve beraberindekiler önce Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, arkasından Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, son olarak da Tapu ve Kadastro Genel Müdürü ile görüştü.
Görüşmelerden umutla dönen muhtar Erdoğan Bakan, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda bakan yardımcısı ile görüştük. Dosya şeklinde sorunumuzu Bakan yardımcısına ilettik. Devletin üreticiye verdiği desteklerin hiç birinden yararlanamadığımızı söyledik. Bakan yardımcımız Mehmet Daniş bu tür araziler için arazinin kimin tarafından kullanıldığını belirlemek için ilçelerde bir komisyon kurulacağını ve bu komisyonun yapacağı çalışmalar sonucunda devletin araziye kullananlara tarımsal destek verebileceğini ve kredi kullanabileceklerini söyledi.  Çevre ve Şehircilik Bakan yardımcımız Mehmet Ceylan ile görüştük. Bakan yardımcımız önümüzdeki günlerde yeni bir torba yasa çıkacağını belirterek, bu torba yasa içinde bu tür sorunlu arazilerde yeni bir kadastro çalışmasının yapılacağını söyledi. Son olarak Tapu Kadastro Genel  Müdürümüzle görüştük. Kendisi geçtiğimiz günlerde basında çıkan haberlerden bu konuya vakıf olduğunu söyledi. İzmir Bölge Müdürü’nü bizim yanımızda bizzat arayıp bu konuda bir rapor hazırlaması talimatını verdi. Gelişmeler güzel, 2019 yılı öncesinde bu sorunun çözüleceğini düşünüyorum” dedi.  (HÜSEYİN IŞIK)