10 Şubat 2017 Cuma

MENDERES'E ATILAN HAYVAN LEŞLERİ "BİYOLOJİK BOMBA" OLDU

EKODOSD BİLİM DANIŞMANI PROFESÖR SERAP BİRİNCİOĞLU, KÖYLÜNÜN "AKARSU MUNDAR TUTMAZ" İNANCIYLA ATTIĞI HAYVAN LEŞLERİNİN BÜYÜK TEHLİKE OLUŞTURDUĞUNU BELİRTTİ
Profesör Serap Birincioğlu yaptığı açıklamada, "Genellikle kırsal kesimlerde geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Köylüler, büyükbaş ya da küçükbaş hayvanları bir hastalık sonucu öldüğünde, bunları çukur açıp, üzerine kireç attıktan sonra gömmek yerine, daha kolay bir yolu seçiyor. "Akarsu mundar tutmaz" denilerek, bu hayvanları kendi bölgesinden uzaklaştıracak en kolay işlemi seçip, Büyük Menderes Nehri'ne atıyor. Bu da nehrin aktığı güzergah boyunca ciddi hastalık riski oluşturuyor" diyerek, uyardı.
"HER GEÇEN GÜN LEŞ SAYISINDA ARTIŞ OLUYOR" 
Profesör Birincioğlu, "Her yıl dere ve nehir yataklarında karşılaşılan hayvan leşlerinin sayısı artmaktadır. Bunların çoğunluğunu, öldükten sonra sahipleri tarafından akarsulara atılan evcil memeli hayvanlar oluşturmaktadır. Daha az sayıda ölen ya da öldürülen domuz, tilki gibi yaban hayvanlarına da rastlanmaktadır. Maalesef ülkemizin tüm bölgelerinde yaygın olarak kullanılan bu yanlış ve tehlikeli yöntem biyolojik bomba niteliğindedir. Ölü hayvanlardan sulara karışan çeşitli enfeksiyöz ajanlar, akarsu güzergahı boyunca insan ve hayvanlara kolaylıkla bulaşabilmekte, hatta denizlere ulaşabilmektedir. Bunlar arasında hayvanlardan insanlara geçebilen ve zoonoz olarak adlandırılan hastalıklar en önemlileridir. Bu hastalıklardan bir bölümü ihbarı mecburi statüsüne alınmıştır. Bölgemizde yıllardır görülen zoonoz hastalıklar; sığır tüberkülozu, anthrax (şarbon), kuduz, brusellozis ve kuş gribidir" dedi

SARIKEMER ESKİ KÖPRÜ TEHLİKE SAÇIYOR 

Sarıkemer'e adını veren tarihi "Eski Köprü" de bugünlerde mahallenin sağlığını tehdit ediyor.
Söke Ovası'na hayat veren Büyük Menderes Nehri'nin Sarıkemer'den geçen bölümü çöplüğe dönüştü.
Yükselen nehir sularının Sarıkemer Eski Köprü'ye taşıdığı çöpler arasında hayvan leşleri ilk göze çarpanlardan.
Sarıkemerliler, Büyük Menderes Nehri'nin mahallenin içinden geçen bölümünde oluşan bu kirlilikten şikayetçi.
Köprüde biriken hayvan leşlerinin kokmaya başladığını belirten vatandaşlar, "Sarıkemerle kimse ilgilenmiyor. Aylardır burası bu durumda. Kime ulaşacağımızı, kime derdimizi anlatacağımızı bilemiyoruz. İnsanların sağlığı tehlikede ancak kimse ilgilenmiyor." diyor. 
ORTAK ÇALIŞMA YAPILSIN ÇAĞRISI
EKODOSD uzmanları ve yöneticileri yaptıkları bir açıklamayla da dere ve nehirlere atılan olası bir salgın hastalığın önlenmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Şube Müdürlükleri ve yerel yönetimlere ortak bir çalışma yapmalarını çağrısında bulundu. 
Açıklamada, "Bu tür hayvan ölümlerinde ve vurulan domuzlarda nelerin yapılması gerektiği konusunda özellikle kırsalda bir çalışma yürütülmesi, bilgilendirme yapılması ve bunların kahvelere asılacak posterlerle duyurulması sulak alanlara atılmasını önleyecektir" denildi.