20 Nisan 2015 Pazartesi

"PRİM YAĞINA DEĞİL ZEYTİNE VERİLSİN"

MEHMET İZ, TARIM ÜRÜNLERİ ARASINDA SADECE ZEYTİNE ÖZGÜ BU DURUMUN DÜZELTİLMESİNİ İSTEDİ
Söke Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Mehmet İz Yeni Söke Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, Kendilerinin baştan beri primin zeytinyağına değil, tane zeytine verilmesinden yana olduklarını söyledi.
İz “Tarım ürünlerinde zeytinyağı dışındaki tüm ürünlere primin tarladan elde edildiği gibi veriliyor. Örneğin una değil buğdaya prim veriliyor. Ayçiçek yağına değil, ayçiçeğine prim veriliyor. Mısır yağına değil, mısıra destek veriliyor. Mahlıç pamuğa değil, kütlü pamuğa prim veriliyor. Zeytine gelince durum değişiyor. Dane zeytine değil, zeytinyağına prim veriliyor. Bizim hükümetten bir isteğimizde zeytinyağına değil, zeytine prim verilmesidir.”dedi.
Zeytinyağına devlet tarafından verilen prim desteğinin aynı kalmasının, kayıt dışılığı arttıracağını belirten Kooperatif Başkanı İz, “Bu gösteriyor ki zeytin üreticisi üvey evlat muamelesi görüyor. Desteklerin bu şekilde devam etmesi önümüzdeki yıllarda üretimin daha da düşeceği anlamına geliyor. En önemlisi de zeytinyağı üretiminde kayıt dışılık daha da artacaktır. Prim miktarı az olduğu için pek çok üretici dosya hazırlayıp İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne teslim etmiyor. İşin ilginç yanı yeterli üretim olmadığı için zeytinyağı fiyatlarının geçen yıla göre daha yüksek olması. Buna rağmen destek miktarını düşürmek üretmeyin demektir. Zeytinyağı üretilmezse fiyatlar daha da yükselecektir. Bu durumda hem tüketici  zeytinyağını pahalıya tüketecek hem de hem de dışarıdaki pazarlarımızı kaybederek ülkeye döviz girişi azalacaktır. Hükümetten isteğimiz zeytinyağına verilecek prim miktarının en az 1 TL. olmasıdır. Prim desteği 1 TL. ye yükselirse üretici bu işi severek yapacaktır.” şeklinde konuştu.