22 Nisan 2015 Çarşamba

AVŞAR PAFTA YENİLEME İSTEMİYOR












YENİLEMENİN İPTALI İÇİN TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NE BAŞVURAN AVŞAR MUHTARLIĞI CEVAP BEKLİYOR

Yeni Söke Gazetesi'nin haberine göre, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nce Söke'de başlatılan ve 19 mahalleyi kapsayan 1960 yılı kayıtlarını yenileme çalışmaları içinde Avşar Mahallesi de yeralıyor.
Yenileme çalışmaları ihalesini kazanan firma halen Ağaçlı köyünde kadastro çalışmaları yürütüyor.
Paftaları yenilenecek olan yerleşim yerleri arasında Avşar Mahallesi’de bulunuyor. 
Avşar Mahalle Muhtarı Erdoğan Bakan, Avşar olarak tapu paftalarının yenilenmesini istemediklerini belirterek “Çünkü Avşarda tapulu yerler köy senetleri ile alınıp satıldı. Bundan dolayı bizim mahallemizde paftalar yenilenirse sıkıntı artacaktır. Bizler kullandığımız arazilerin başkalarının adına kayıtlı olması nedeniyle devlet desteklerinden faydalanamıyoruz. Tapulu yerlerin köy senediyle alınıp satılması sonucu tapuların yenilenmesi arazilerini satan şahısların torunları bu araziler üzerinde hak iddia edebilecekleri nedeniyle sıkıntı yaratacaktır. İptalini istedik. Gelecek cevabı bekliyoruz.” dedi.

Peki, köy senedi geçerli midir?
Kadastro görmüş ve tapuya kayıtlı taşınmaz mal alım satım işlemleri tapu dairesinde gerçekleşiyor. Ancak, kadastro görmemiş gayrimenkullerin devri tapuda yapılamıyor. 
Bu noktada köy senedi olarak da bilinen muhtar satış sözleşmesi söz konusu oluyor. 
Satış sözleşmesinin yapıldığı tarihte kadastro yapılmamış ise, sözleşme geçerli kabul ediliyor. 
Ancak kadastro çalışması yapılmış, gayrimenkuller tapu kütüğüne kaydedilmişse bu sözleşme geçersiz olarak kabul ediliyor.