8 Mart 2014 Cumartesi

BEŞPARMAK DAĞLARI SAHİPSİZ DEĞİL

BEŞPARMAK DAĞLARI'NDAKİ MADENCİ İSTİLASI ÇEVRECİLERLE KÖYLÜLERİ İSYAN ETTİRDİ

8 bin yıl öncesine ait kaya resimleri ile kültürel değerlere sahip Beşparmak Dağları’nın madenci istilasına uğraması Kuşadası, Söke, Milas, İstanbul, İzmir ve Almanya’nın başkenti Berlin’deki eş zamanlı açıklamalarla, protesto edildi.

Latmos’ta, başta kuvars olmak üzere bölgede ardı ardına açılan maden ocaklarının doğa ve kültürel varlıkları tehdit etmesine tepkilere rağmen ciddi bir yaptırımın olmaması çevrecilerin tepkisinin büyümesine neden oldu. 

Çevre dostu bir çok kurum ve kuruluş düzenledikleri ortak basın açıklamasıyla seslerini duyurmaya çalıştı.

Beşparmak Dağları’ndaki maden ocağı istilasına yönelik tepkilere, Türkiye’nin çeşitli yerleri ve yurt dışından da destek yağdı. 

Söke’deki doğaseverler de Cumhuriyet
Meydanı’nda yaptıkları ortak basın açıklaması ile Beşparmak Dağlarının Milli Park ilan edilmesi için başlatılan kampanyaya destek verdi. 

Beşparmak Dağları’nda bulunan yerleşim birimlerinden Karakaya Köyü Muhtarı Remzi İnce, Kisir Köyü Muhtarı Baki Suna, Güneyyaka Köyü Muhtarı Ali Çıtak, Karacahayıt Köyü Muhtarı Ahmet Ateş, Beşparmak Dağları’nın Milli Park ilan edilmesi için başlatılan kampanyayı önemsediklerini belirtip, bu kez umutlu olduklarını dile getirdi.

Kuşadası, Söke, Milas, İstanbul, İzmir ve Almanya’nın başkenti Berlin’de eş zamanlı yapılan ortak açıklamada, " Türkiye’nin bu eşsiz doğa ve kültür hazinesi şu anda yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Son yıllarda Latmos’un benzersiz doğasında, maden ocakları nedeniyle geri dönülmez tahribatlar yaşanmaktadır. Dünyada örneği olmayan doğa ve kültüre sahip Latmos’taki kaya resimlerinin bulunduğu çekirdek bölgesi tahrip olmak üzeredir. İnsanlığın ortak geçmişini oluşturan çok önemli değerleri barındıran Beşparmak Dağları, UNESCO’nun Doğal ve Kültürel Miras Listesi’ne girebilecek özelliklere sahip bir doğa ve kültür alanı konumundadır. Tüm bu özellikleri nedeniyle Latmos Milli Park olmalıdır. Duyarlı tüm dünya insanlarını, Latmos’a sahip çıkmaya ve Milli Park yapılması için katkı koymaya çağırıyoruz." denildi.