4 Mart 2014 Salı

2013 ÜRÜNÜ PAMUK PRİMİ 55 KURUŞ OLACAK

ALİ EKBER YILDIRIM - DÜNYA GAZETESİ TARIM YAZARI

PAMUK PRİMİ YÜZDE 10 ARTTIRILACAK, PRİM 50 KURUŞTAN 55 KURUŞA YÜKSELECEK

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Ümit Bayram Kutlu, 2013 ürünü pamuk destekleme priminin yüzde 10 artırılması için hazırlık yaptıklarını söyledi. 

Kutlu, kararın Bakanlar Kurulu’na sunulduğunu söyledi. Bakanlar Kurulu onaylarsa pamuk primi 50 kuruştan 55 kuruşa yükselecek.

KURAKLIK TEHLİKESİ KAPIDA

Türkiye ciddi bir kuraklıkla karşı karşıya. Benzer bir kuraklık Amerika’da da yaşanıyor. Amerika’nın önemli tarım merkezlerinde California, Oregon, Idaho ve Nevada da kuraklık yaşanıyor.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama,California’da kuraklık bölgesini ziyaret etti. Üreticilerle görüştü. Kuraklık konusunda bilgi aldı. Bununla da yetinmedi ilk etapta kuraklığın zararını azaltmak ve bölgede tarımcılara katkı sağlamak üzere 173 milyon Dolarlık bir bütçe ayrıldığını açıkladı.

Obama, “Gezegenimiz uzun süredir yavaş yavaş ısınıyor. Bu yüzden beklemektense bu felaketleri durdurmak için bir şeyler yapmalıyız. Bu felaketlere bakmalı ve hazırlanmalıyız.” dedi.

Özetle, Amerika’nın bir bölümünde ve Türkiye’de ciddi bir kuraklık yaşanıyor. Amerika gerekli önlemleri alırken, ayırdığı bütçe ile üreticilerin kayıplarını gidermeye çalışırken, Türkiye’de kuraklık görmezden geliniyor.