29 Eylül 2018 Cumartesi

"PAMUK BORSASI SÖKE'DE KURULSUN"

PAMUĞUN DURUMU VE YAŞANAN SORUNLARIN KONUŞULDUĞU GENİŞ KAPSAMLI TOPLANTI SÖKE ZİRAAT ODASI'NDA YAPILDI

Ak Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz, Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, Söke Ticaret Borsası Başkanı Nejat Sağel, Söke 131 No.lu Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı İsmail Özer'in konuşmacı olarak katıldığı toplantıya üreticiler büyük ilgi gösterdi.
Toplantıda özellikle piyasa koşulları nedeniyle pamukta henüz belli olmayan pamuk fiyatları ana gündem maddesi oldu.

ÜRETİCİ HASAT ZAMANI OLUŞAN DÜŞÜK FİYATTAN ŞİKAYETÇİ

Ziraat Odası, Borsa ve Tariş yöneticileri konuşmalarında, üreticilerden mecbur kalmadıkça pamuk satışı yapmamalarını istediler. 
Üreticilerle konuşmacılar arasında zaman zaman karşılıklı atışmaların yaşandığı toplantıda söz alan bazı üreticiler, İzmir Ticaret Borsası'nda spekülatif satışların yapıldığını öne sürdüler.
Üreticinin en büyük derdinin İzmir Ticaret Borsası'nda oluşan fiyatları görememek olduğunu kaydeden Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş ise, "bizim en büyük derdimiz bizden aldığı paralarla varlığını sürdüren borsada oluşan fiyatları görememek. Bizim adımıza yapılan açık arttırma işlemleri bize gösterilmiyor. Ne zamandan beri Şubat ayından bu yana. Biz bu konuyu detaylı bir şekilde Tarım bakanımıza anlattık, Salı günü de Ticaret Bakanımıza anlatacağız. Ben bu konunun en geç 1 ay içinde çözüleceğine inanıyorum. Biz tekstilciye bu sefer ders vereceğiz. Sen ben kavgasına girmeden Ocak ayına kadar direnebilirsek, bundan kazançlı çıkan biz üreticiler olacağız." dedi.

SÖKE'DE PAMUK BORSASI KURULSUN

İzmir Ticaret Borsası'nda oluşan fiyatların tahtaya yazılmamasıyla ilgili bakanlık düzeyinde girişimler başlattıklarını belirten Söke Ticaret Borsası Başkanı Nejat Sağel de, "Önümüzdeki hafta İzmir Ticaret Borsası’nda Söke üretici temsilcileri olan bizlerin de katılımıyla bir toplantı düzenleyeceğiz. Hepimiz aynı gemideyiz ve işimizi doğru yapmak zorundayız” ifadelerine yer verdi.
Nejat Sağel, bir üreticinin "neden Söke Borsası'nda yapılmıyor" sorusuna verdiği yanıtta ise, "Bundan 3-4 sene evvel bu işe girdik. Çırçırların elindeki bütün analizleri borsanın web sayfasından yayınladık. Ama Allah sizi inandırsın, bir Allahın kulu iplikçi gelip de bize müracat etmedi. Ama hepsi İzmir'den aldılar." dedi.
Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Ak Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz ise, "Pamuk borsasının Söke'de kurulması ile ilgili olarak ne yapılması gerekiyorsa yapmaya hazırız. Bununla Söke'yi taçlandıralım diye düşünüyorum. Ben bunun notunu aldım, inşallah başarılı oluruz." diyerek konunun takipçisi olacağını belirtti. 

(HÜSEYİN IŞIK)