28 Eylül 2018 Cuma

ACİL DURUM MERKEZİ'NDEN TROPİK FIRTINA UYARISI!

ORTA AKDENİZ ÜZERİNDE OLUŞAN TROPİK FIRTINANIN, PAZAR GÜNÜ EGE'NİN BATISINDA ETKİLİ OLMASI BEKLENİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı Acil Durum Yönetim Merkezi'nden yapılan açıklamada, Türkiye'nin batı kesimlerinde Pazar günü etkili olması beklenen fırtına ile birlikte metrekaredeki miktarı 100 kilogramı aşan şiddetli yağışların görüleceği belirtildi.
Tropik fırtınanın etkileyeceği alanla ilgili olası değişikliklerin Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyarılarından takip edilmesi gerektiği kaydedilen açıklamada, "Orta Akdeniz üzerinde oluşan tropik fırtınanın, 30.09.2018 Pazar günü ülkemizin batı kesimlerini etkilemesi bekleniyor. Bu sistemle birlikte Ege’nin batısında (İzmir, Muğla, Aydın ve Manisa), Marmara’nın batısında (Çanakkale, Balıkesir, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne’nin güneyi ile batı kesimleri başta olmak üzere İstanbul’da) yerel olarak çok kuvvetli ve şiddetli (50-100 kg/m2) , Çanakkale ve Muğla ile İzmir ve Balıkesir’in batı kesimlerinde yer yer aşırı (100 kg/m2 üzeri) sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, hortum , ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır." denildi. 


SAATTEKİ HIZI 120 KİLOMETREYE ULAŞACAK

Kıyı Ege'de Cumartesi'yi Pazar'a bağlayan gece saat 03.00 sıralarında başlaması beklenen fırtınan saatteki hızı zaman zaman 120 kilometreye ulaşacak.
Pazar gece saatlerinde etkisini kaybetmesi beklenen fırtınan sebep olabileceği olumsuzluklara (deniz kabarması, ulaşımda aksamalar, çatı uçması, ağaç devrilmesi vb.) karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.
Bu arada tropik fırtına nedeniyle Kuşadası Liman Başkanlığı, 29-30 Eylül'de teknelerin denize açılmasını yasakladı.

(HÜSEYİN IŞIK)