25 Eylül 2018 Salı

KOCABAŞ, "ÜRETİCİ DÖVİZDEN OLUMSUZ ETKİLENDİ"

SÖKE ZİRAAT ODASI BAŞKANI KEMAL KOCABAŞ, PAMUK ÜRETİCİSİNİN DÖVİZDEKİ ARTIŞ NEDENİYLE CİDDİ MALİYET ARTIŞI İLE KARŞI KARŞIYA KALDIĞINI SÖYLEDİ

Kemal Kocabaş yaptığı yazılı açıklamada, çiftçinin en önemli tarımsal girdileri arasında yeralan mazot, gübre ve pestisit fiyatlarında dövize bağlı olarak büyük artışlar yaşandığını belirtti.
Sökeli pamuk üreticisinin girdi maliyetlerinin yanısıra, iklimsel sıkıntılarla da karşı karşıya kaldığına işaret eden Ziraat Odası Başkanı Kocabaş, özellikle yaprak biti ve kırmızı örümcek zararlılarının pamuk ürününe büyük zararlar verdiğini söyledi.

"PAMUK TOPLAMA MAKİNALARI 7/24 UYDUDAN TAKİP EDİLİYOR"

Söke Ziraat Odası'na kayıtlı 182 pamuk toplama makinası bulunduğunu belirten başkan Kocabaş, "Bu yıl Söke pamuğunun kalitesini korumak amacıyla bir komisyon oluşturduk. Hasat esnasında ve depolama anında nemden kaynaklı oluşabilecek pamuktaki bozulmaları önlemek için sıkı kontroller yapılmaktadır. Bu bağlamda arazide hasat işlemi gerçekleştiren makinalar yerinde ve uzaktan algılama ile tüm hasat sezonu boyunca 7/24 takip edilmektedir. Uygun olmayan nem koşullarında ve saatlerde (saat 24:00- 8:00 arası yasak) pamuk hasadı yapan ve yaptıranlara yasal işlemler uygulanmaktadır. Yine aynı şekilde çırçır fabrikalarının pamuk alım depolarındaki kütlü pamukların da nem kontrolleri yapılıp sıkı bir şekilde takip edilmektedir." dedi.

"ÜRETİCİNİN EN BÜYÜK PROBLEMİ BORSADA GÜNCEL FİYATLARI GÖREMEMEKTİR"

Her yıl hasat dönemi öncesinde borsada çiftçi aleyhine fiyat oluşuma ile karşı karşıya kaldıklarını kaydeden Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, "Şu andaki en önemli problemimiz fiyat oluşumudur. Geçen yıl İzmir Ticaret Borsası’nın yaptığı yöntem değişikliği sebebiyle üreticimiz artık borsada güncel fiyatları görememektedir. Konuyla ilgili hem ilgili borsayla hem Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’yla hem de Aydın milletvekilimiz Metin Yavuz ile gerekli yazışmaları yaptık. Konunun takibini sürdürmekteyiz. Ayrıca geçen hafta Pazar günü Aydın’da Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye sıkıntıyla ilgili durumumuzu bildirdik." şeklinde konuştu.

"CUMA GÜNÜ ODADA GENİŞ KAPSAMLI BİR TOPLANTI DÜZENLİYORUZ"

Son günlerde çırçır fabrikası sahiplerinin değişken döviz kurlarından dolayı sık sık toplantı yaptıklarına işaret eden başkan Kocabaş, "Onlar da haklı olarak zarar etmeme çabasındalar. Fakat bizim asıl görevimiz üreticiyi ve onun çıkarlarını korumaktır. Bu konuda 28.09.2018 tarihinde cuma günü saat 14:00 da odamızda bir toplantı düzenleyeceğiz. Toplantıya oda yönetimimizle beraber Söke Tariş Başkanı İsmail Özer ve Söke Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Nejat Sağel de katılacak. Üreticilerimizin de davet edileceği toplantıda pamuğun durumuyla ilgili her türlü sıkıntı, problem ve çözüm önerileri hakkında görüşmeler yapılacaktır." dedi. 

(HÜSEYİN IŞIK)