7 Aralık 2015 Pazartesi

SÖKELİ DOĞASEVERLER 150 YILLIK "DEKOVİL HATTI'NI KEŞFETTİ

SÖKE BELEDİYESİ DOĞA YÜRÜYÜŞ PARKURU BU KEZ OSMANLI DÖNEMİNDE İNGİLİZLERİN KÖMÜR MADENİ TAŞIDIKLARI "DEKOVİL HATTI"NDA GERÇEKLEŞTİ

Hafta sonunda Cevdet Üzüm rehberliğinde ‘Kadına Şiddete Hayır’ parolasıyla Söke kent Konseyi Kadın Meclisi ile ortak gerçekleştirilen yürüyüşe 85 doğasever katıldı.

Granta mevkiinden başlayan yürüyüşte, kızılçam ağaçları arasından geçilerek Caferli köyüne inildi. 

Burada Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Sema Kendirci Uğurman doğaseverlere bir sürpriz yaptı ve onlarla buluştu.

Daha sonra Ağaçlı Mahallesi Kıvrık mevkiinde bulunan dekovil hattında gerçekleşen yürüyüş, tarih ve doğal ziyafet sundu.

İngilizlerin 1800’lü yıllarda kömür taşımakta kullandığı "dekovil hattı" ile ilgili bilgilerin verildiği yürüyüşte katılımcılar; tarihin izlerini taşıyan taş köprüler, Dekovilden arda kalan ve çoğu toprak altında kalan demiryolu parçalarını yakından görme fırsatı buldular.

Ağaçlı mahalle muhtarı Mehmet Bilgiç, yüzyıl önce İngilizlerin ağaçlı mahallesi çevresinde ocaklar açarak tonlarca madeni, dekovil hattı ile Davutlar sahil siteleri yakınındaki Plaka mevkiine, oradan da gemilerle yurt dışına taşıdığını, köyün yaşlılarından dinlediklerini doğaseverlere anlattı.

Cevdet Üzüm gezi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; bu yıl üçüncüsü gerçekleşen Söke Belediyesi Doğa yürüyüşlerine vatandaşların ilgisinin her geçen gün artarak devam ettiğini belirtti. 

Bugüne kadar toplam 315 doğaseverin katıldığı yürüyüşleri başkan Süleyman Toyran’ın çok önemsediğini kaydeden Üzüm; “Mahalleden Mahalleye Yürüyor, Doğa ve Kültürümüzü tanıyoruz” projesi kapsamında doğaseverler bu yıl Myus antik kenti, Gelebeç, Akrapolis ve Ağaçlı mahallesindeki dekovil hattını yakından görme fırsatı yakaladılar. İlçenin Doğa ve kültürel zenginliklerini öne çıkaran bu doğa yürüyüşleri aynı zamanda mahallelerdeki ticari hayata da olumlu etki yapıyor. Ağaçlı mahallesinde 85 doğasever yürüyüş bitiminde mahallede bulunan başta kahveler olmak üzere bakkal, kasap ve fırın gibi iş yerlerinden alışveriş yaparak iç turizme katkıda bulundular. Ağaçlı mahallesi sakinleri ve esnafları bu olumlu ticari hareketliliği sağlayan, yürüyüşleri düzenleyen Söke Belediye Başkanı Süleyman Süleyman Toyran’a teşekkür ettiler." dedi.