25 Aralık 2015 Cuma

PAMUKTA KORKUTAN GELİŞME!


PAMUK EKİM ALANLARININ GEÇEN YILA ORANLA YÜZDE 22 DARALDIĞINI GÖREN ULUSAL PAMUK KONSEYİ, ÜRETİCİNİN GENEL VE GÜNCEL SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ İÇİN BİR ÖNERİ PAKETİ HAZIRLADI

Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz Hindistan'ın Bombay kentinde düzenlenen Uluslararası Pamuk Danışmanları Komitesi Gene Kurul toplantısında yaptığı açıklamada, Türkiye’de üreticinin her geçen yıl pamuktan uzaklaştığını belirterek, acil önlem alınmasının şart olduğunu duğunu belirtti.

Kocagöz, “Sezon başında iklim koşullarının iyi seyretmesi alandaki bu daralmanın yüksek verimle bir ölçüde giderileceği ümidini doğurmuştu. Ne yazık ki, çiçeklenme evresindeki aşırı sıcaklardan kaynaklandığı tahmin edilen döllenme yetersizliği nedeniyle bu beklenti gerçekleşmedi ve tarla verimlerinde geçen yıla oranla yüzde 20 dolayında bir azalma; bu duruma bağlı olarak da rekoltede düşme tahmin ediliyor. Fiyatların yeterince güçlü seyretmemesi, durumu daha da kritik hale getiriyor” diye konuştu.

Türk çiftçisini  tekrar pamuk ekmeye yönlendirmek için acil önlemlerin yeraldığı bir paket hazırladıklarını kaydeden Kocagöz, pakette yeralan konuların gerçekleşmesi için, İzmir Ticaret Borsası ve Ulusal Pamuk Konseyi olarak yeni Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik nezdinde girişimlerde bulunacaklarını söyledi.

Kocagöz, "hazırladığımız öneri paketinde; pamuk desteklerinin 500 kg/ da  verimle sınırlandırılarak suistimallerin engellenmesi ve hak edenlerin en az 85 Krş gibi daha yüksek primle desteklenebilmesi imkanının elde edilmesi ve böylece desteklemeyle öngörülen üretim ve kalitenin geliştirilmesi amacının gerçekleştirilmesi. Desteklerin en az 5 yıllık bir dönem için önceden ilan edilmesi ve dönem boyunca kararlılıkla uygulanması; ödemelerin en geç Mart ayı içinde yapılması. Mazot, gübre, ilaç, makina gibi Üretim girdilerinde KDV'nin kaldırılması veya %1'e düşürülmesi. Yerli pamuk kullanan sanayicilerin desteklenmesi. Pamuk istatistiklerinin daha doğru, gerçekçi kılınması öncelikli olarak yeralıyor." dedi.

Dünya pamuk üretimi ile Türkiye'nin konumunu da kıyaslayan Barış Kocagöz, “Dünya pamuk üretiminin neredeyse yüzde 80’i GDO’lu tohum ile gerçekleştiriliyor. Bu bölgelerde halen ilaç kullanımının yaygın ve geni ile oynanmış çeşitlere karşı zararlıların neredeyse her yıl adaptasyon sağladığını gözlemledik. Bu da GDO’suz üretim yapan ülkemizi bir kere daha rahatlatmalı. Üstelik verim sıralamasında halen 2’nci sırada olduğumuzu da hatırlamalıyız. Ayrıca Amerika ve Avustralya dışındaki diğer ülkelere göre ülkemizin pamuk üretiminde ve hasadında makinalaşma ve modern tarım tekniklerinde önde olduğunu gözlemledik” diyerek sözlerini tamamladı.