26 Aralık 2015 Cumartesi

AT ARABACILARI HATIRLANMAK İSTİYOR!

SÖKE'DE MESLEKLERİNİ SÜRDÜRMEYE ÇALIŞAN SON 3 AT ARABACISI İŞSİZLİKTEN YAKINIYOR

HABER-MUSTAFA KAVRUK
Gelişen teknoloji ile birlikte yok olmaya yüz tutan meslekler arasına at arabacılığı da girdi. 
Bir süre öncesine kadar gözde mesleklerden olan ve yüzlerce kişinin uğraşı olan at arabacılığı gelişen teknolojiye yenik düştü. 
Şu anda bu mesleği icra etmeye çalışan son arabacılar da iş bulamamaktan yakınıyor.
Yaklaşık yarım asırdır mesleklerini aralıksız sürdüren Söke'nin son kalan üç at arabacısı da hemen her gün siftah yapmadan evlerinin yolunu tutuyor.
Geçmişte hemen her türlü nakliyatı yapan, halden sebze ve meyve taşıyan, evlerin odununu, kömürünü getiren at arabacılarını bugün arayan soran yok.
Söke Çayı içindeki Arabacılar Durağı'nda müşterilerini bekleyen Refik ve Tevfik Altınkaya kardeşler ile Cemal Yaldız da, umutla gelecek müşterilerini bekleyen Söke'nin son arabacılarından.
13 yaşında başladığı mesleğini 47 yıldır aralıksız sürdüren 60 yaşındaki Cemal Yaldız; "İşimiz çok zor. Gün geliyor siftah yapmadan eve gidiyoruz. Hayvanların günlük bakımı enaz on lira. Haftanın yedi günü müşteri bekliyoruz. Ama gelen giden yok. Herkes kamyon veya kamyonetle yükünü taşıyor. Bizi ne arayan var, ne de soran" diyor.
Refik ve Tevfik Altınkaya kardeşler de; "Geçmiş yıllarda Söke'de 50-60 tane at arabacısı vardı. Kimi bu mesleği bıraktı. Kimi hakkın rahmetine kavuştu. Kala kala bizler kaldık. Bizlerden sonra da bu işi kimse yapmaz, Bizim de yapacak başka işimiz yok. İlçemiz insanından arada sırada da olsa bizleri hatırlayıp, nakliye işlerini bize getirmesini istiyoruz." şeklinde dertlerini anlatıyor.