12 Eylül 2015 Cumartesi

AVŞAR DURMUŞ ECE'SİNİ KAYBETTİ

BİR SÜREDİR RAHATSIZ OLAN "AŞILI ZEYTİN" KİTABININ YAZARI TÜRKİYE İŞÇİ KÖYLÜ PARTİSİ KURUCULARINDAN AVŞARLI DURMUŞ UYANIK (81) VEFAT ETTİ

1978-1981 yılları arasında faaliyet gösteren Türkiye İşçi Köylü Partisi kurucularından olan Avşarlı Durmuş Uyanık, uzun yıllarını verdiği siyasi mücadelenin ardından Didim'e yerleşti.

Burada 12 Mart anılarının yeraldığı "Aşılı Zeytin"i yazan Uyanık kitabın önsözünde, "Türkiye`de bugüne kadar köylüler hep romanların, öykülerin, şiirlerin, sinemanın sadece konusu oldular. Onların romanı, öyküsü, şiiri hep başkalarına, (içlerinden çıkmış veya çıkmamış) aydınlarca yazıldı. Filmleri aydınlar tarafından çekildi. Durmuş Uyanık, Aşılı Zeytin`le, romanı yazılan köylüden, roman yazan köylüye geçişin öncülüğünü yapıyor." şeklinde tanıtılıyor.

1970'li yıllarda kaçak olarak yaşadığı Avşar için, "Avşar köyü, yüksekten şahin gibi Söke ovasına bakar. Gururlu gururlu, ama bir karış toprağın hasretiyle. Ekim mevsiminde geceleri yüzlerce traktör harıl harıl sürer karanlıkları. Yukarıdan deniz gibi görünürdü ova. Gecenin siyahında, traktör ışıkları umutla, özlemle yürürdü. Türkiyemizin şahin bakışlı köylerindendir Avşar. Kimler geldi geçti, o Avşar’dan, kimler çapa yaptı, cetvel yaptı. Ama bir de Avşar toprağının Durmuş ve Ahmet Uyanıkları, Mehmet Günayları, Mehmet Bakanları, Hüseyin Albakları, Osman Taşyumruları, Mehmet Öztürkleri, Şükrüleri ve diğer yiğitleri var." satırlarını yazan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Durmuş Uyanık'ı yaklaşık bir buçuk ay önce Didim'deki evinde ziyaret etmişti.

Uyanık'ın cenazesi yarın Didim'deki evinden alınarak Söke'nin Avşar Mahallesi Camii'nde öğleyin kılınacak namazın ardından toprağa verilecek.