14 Temmuz 2014 Pazartesi

ÇAVDAR DA MADENCİLERİN TEHDİDİ ALTINDA

TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ FISTIK ÇAMI MERKEZLERİNDEN BİRİ OLAN ÇAVDAR'DA FISTIK ÇAMLARI DAMGALANIYOR VE KESİME HAZIR HALE GETİRİLİYOR

Söke'nin Çavdar Mahallesi'nin de yeraldığı Beşparmak Dağları, geniş fıstık çamı ormanlarına ev sahipliği yapıyor.

Ekonomisi fıstık çamına bağlı olan Çavdar'da, kilosu 200 liraya kadar çıkan küner, yöre insanının en büyük geçim kaynağını oluşturuyor.

Benzersiz güzellikteki kayaçlarıyla bütünleşen fıstık çamlarının yeraldığı bu coğrafya, bir süredir sondaj makinalarının rahatsızlığını yaşıyor.


Fıstık çamları damgalanıyor, numaralandırılıyor ve kesime hazır hale getiriliyor.

Sondaj makineleri ise sıranın kendilerine gelmesini bekliyor.

Tüm bu güzelliğin çıkarılacak demir nedeniyle yok edileceği söyleniyor.

Çavdarlılar, çocuklarının geleceği olan fıstık çamlarının kesilmemesini ve atalarından miras kalan bu çamların bulunduğu coğrafyanın bozulmamasını istiyor.

Çavdar Muhtarı Yalçın Pak da, “Beşparmak Dağları’nın her tarafında maden ocakları açılmaya başlandı. Bu dağın her tarafı tarih dolu. Binlerce yıl buralarda insanlar yaşamış. Şimdi bizler yaşıyoruz. Bu dağın kültürünü devam ettiriyoruz. Güzelliklerle dolu bu dağda ocaklar açılmaya devam ederse, bu dağlarda insan da kalmaz, güzellikler de kalmaz. Bizler bu dağlarda maden ocaklarının açılmamasını, bu güzelliklerin yok olmamasını istiyoruz. Buralarda turizm yapılsın, gelen konuklara en iyi şekilde hizmet edelim, ürünlerimizi satalım. Hem bizler kazanırız hem buranın doğası tahrip olmaz.” diyerek yetkililere sesleniyor.